Nova alarma (i ràbia) als diaris de Madrid. La proposta de Carles Puigdemont de plantejar Quim Torra com a candidat a la Presidència de la Generalitat tampoc ha satisfet la premsa espanyola, que ve avui carregada de crítiques i reprovacions cap a la persona suggerida pel president.

Ara bé. Malgrat que es mostren visiblement satisfets per la impossibilitat d'investir a Puigdemont, també llancen una advertència al nou candidat, i és que l'Estat continuarà treballant perquè es compleixi la llei i, en cas que no sigui així, actuarà com ho ha fet fins ara.

El més graciós és que fins i tot hi ha alguns diaris que consideren que amb Torra va començar el procés, sobretot per deixar anar el 2014 —quan era director del Born Centre Cultural— que els catalans viuen "ocupats" i, precisament això, els provoca un rebuig encara més momunental cap al candidat.

Per tot això, adverteixen que serà difícil, de moment, que el govern del PP aixequi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola perquè, segons ells, té tota la pinta que la situació a Catalunya continuarà com fins ara.

Obsessió xenòfoba

La Razón, sota el títol "Una marioneta per a la confrontació", carrega contra la decisió de Puigdemont perquè considera que "suposa una pèssima notícia per a la futura estabilitat política i institucional del Principat" i, a més, i per molt que no estigui perseguit per la justícia, creuen que "la seva elecció demostra la voluntat del separatisme català de mantenir la confrontació amb l'Estat".

Utilitzant els tuits de Torra del 2011 amb al·lusions despectives als "espanyols", els de Francisco Marhuenda es lamenten que la candidatura de Torra "ens porta a les pitjors mostres del fanatisme i radicalitat de l'independentisme, ratllant l'obsessió xenòfoba que, desafortunadament, han provocat la dolorosa fractura social a la pròpia regió".

A més, segons el seu punt de vista, el "paper polític al qual sens dubte serà cridat a jugar" serà "de subordinació a Puigdemont", però, el que és més, posen damunt la taula que aquesta "solució provisional [...] només "pot ocultar la intenció filibustera de posar fi a la legislatura quan convingui als interessos personals del dirigent escapat, sempre condicionats" i emplacen la població a "no oblidar el seu negre horitzó penal".

De fet, la seva portada obre amb el títol "Puigdemont ungeix al 'titella' Torra per repetir eleccions", però, alhora, sostenen que "Puigdemont pretén, com qui manipula un titella, mantenir la ficció d'un govern en l'exili que, a més, i és esperpèntic, regeixi el destí de Catalunya".

Però la seva frustració va encara un pas més enllà i critiquen que la seva candidatura "suposa un cop de porta i un menyspreu a les ofertes de diàleg i col·laboració del president del Govern [espanyol], Mariano Rajoy" i, el pitjor, arriben fins i tot a anomenar el seu "perfil psicològic".

Això sí. Per acabar l'editorial, es mostren alleugerits perquè la impossibilitat d'investir a Puigdemont demostra que "ha tornat a la regió l'estat de Dret i el respecte a l'ordre constitucional", però, avisen, "l'Estat continuarà vetllant pels drets i els interessos del conjunt dels catalans. D'això sí que tenim raons per estar segurs".

Marioneta radical

El Espanyol, que es lamenta que "Puigdemont posa una marioneta perquè Rajoy s'autoenganyi", defineix Torra com un "radical" que, a més, "creu que Catalunya és un país ocupat pels espanyols des de 1714", motiu pel qual consideren que "el problema de la independència no només no retrocedirà sinó que sens dubte cobrarà un nou i folklòric impuls".

Però encara van un pas més enllà. Defineixen el candidat com a "dedazo d'un cabdill bananer" i, justament per això, deixen anar que "l'anomalia catalana continua creixent imparablement" i això és, per a ells, "una provocació més que confirma l'errònia política del Govern" de Mariano Rajoy.

És justament en aquest punt quan comencen a carregar contra l'executiu del PP. "Puigdemont està demostrant la seva força mentre Rajoy dóna inequívocs senyals d'una certa debilitat" i subratllen que "l'art de Rajoy per autoenganyar-se no sembla tenir límit".

Al final de l'escrit, vinculen Torra amb l'inici del procés per les seves declaracions quan va ser director del Born Centre Cultural per haver organitzat el 2014 els actes per commemorar i manipular el tricentenari del 1714 i haver deixat anar que des d'aleshores "vivim ocupats". "Va ser entorn d'aquesta mostra que pontificava sobre la invasió espanyola on es va anar gestant el procés separatista actual", afirmen.

A més, es posen al costat del líder de Cs, Albert Rivera, per donar-li la raó en relació amb el fet que demani més mà dura per a Catalunya i, precisament per això, deixen anar que "és més que probable que després d'aquest nou disbarat incrementi si cap la seva pressió sobre l'Executiu [espanyol] per aguantar i endurir tot el que sigui necessari un 155 que fins al moment, a la vista està, no ha aconseguit les finalitats que hauria d'haver perseguit".

Perpetuar el desafiament

Com els altres dos diaris, El Mundo obre la seva portada amb la candidatura de Torra i, també com la resta, consideren que "Puigdemont designa una titella per continuar amb la seva rebel·lió" i "perpetuar el desafiament", "conscient que la perpetuació del conflicte amb l'Estat és l'única basa que el salva encara de la irrelevància".

Titllant al candidat de "separatista d'acreditat fanatisme" i d'"alter ego de Puigdemont, tan radical com ell", carreguen contra el president legítim per "aspirar amb aquesta elecció a asseure a la presidència de la Generalitat una titella, un perfil manejable a distància que se sotmeti dòcilment a la voluntat del irredentopròfug de Berlín".

Amb tots aquests arguments sota el braç, el diari citat es lamenta que la candidatura de Torra "planteja seriosos dubtes sobre la conveniència d'aixecar el 155 després d'un previsible govern completament teledirigit per Puigdemont, que va transmetre ahir el mandat d'implementar la república declarada a l'octubre".


De fet, en un altre article, defineixen Torra com la "opció més hooligan" i, com La Razón, usen les seves tuits del 2012 per carregar, encara més, contra la seva figura.

Interí nat

Per El País, que no utilitza la seva portada sencera ni el seu editorial per parlar d'aquesta qüestió, Torra té un "meteòric itinerari polític de formes exquisides en la distància curta", però adverteixen que, malgrat això, té "fortes conviccions independentistes", fet que, segons el seu punt de vista, "el converteix gairebé en un professional de l'interinatge; gairebé per força".

De fet, en aquest punt insisteixen en diferents ocasions al llarg d'un perfil que han dedicat al candidat: "Els qui el coneixen parlen d'un personatge educat, amb un punt british, i que sap escoltar, si bé és irreductible pel que a les seves conviccions independentistes es refereix".



En un altre article, deixen anar que "encara que Torra forma part del cercle de confiança de Puigdemont, liderarà un grup de consellers que no ha escollit".

L'home de palla

L'ABC, de la seva banda, titlla Torra d'"home de palla" perquè, a judici seu, "l'expresident es resisteix a desaparèixer i designa a un dels seus fidels, independentista radical", encara que sostenen que "no hi ha dubte que la realitat política acabarà arraconant a l'expresident". De fet, una de les seves majors preocupacions és "quantes setmanes o mesos es trigarà perquè això succeeixi".

Mentre, també es lamenten que "amb la voluntat dels partits independentistes segrestada pel empecinamiento de l'expresident escapolit en no desaparèixer políticament, la teòrica i aparent normalització de la vida política que hauria d'obrir-se pas es resisteix".

En un altre escrit, el defineixen com a "pota negra de l'independentisme". I és que a cap dels diaris citats els ha agradat aquesta proposta perquè tenen clar que "la desobediència es perpetrarà". Amb arguments que poden servir para gairebé qualsevol altre diputat de JxCat, seria bo veure què haguessin dit si el candidat hagués estat una altra persona.