JxCat ja té el nou candidat a la presidència: Quim Torra. El diputat i expresident d'Òmnium és el nom que el grup de Carles Puigdemont proposarà per ser investit com a 131 president de la Generalitat. Puigdemont ho ha comunicat aquesta mateixa tarda al president del Parlament, Roger Torrent, i tot seguit ho anunciat públicament. El ple d'investidura s'haurà de celebrar no més tard del dilluns 14 i servirà per desbloquejar la posada en marxa del nou Govern.
La decisió sobre el quart candidat, que s'ha batejat com a pla D, i sobre el qual s'ha especulat intensament els darrers dies, es va posar en marxa en la reunió del grup parlamentari dissabte a Berlín. La proposta va quedar enllestida a començaments d'aquesta setmana després que el president Carles Puigdemont acabés de tancar-la amb membres del nucli dur de JxCat, com Elsa Artadi, Albert Batet, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa.
El president va plantejar a Torra tot seguit la seva proposta des de Berlín i li va donar unes hores per decidir. Dimarts la candidatura va quedar tancada. Tot i les intenses especulacions periodístiques dels darrers dies, Torra ha estat el primer i únic diputat que ha sondejat el polític gironí. Puigdemont ha exigit màxima discreció a tots els interlocutors. Fins aquest dijous no ha convocat la cúpula del PDeCAT a Berlín per comunicar formalment la decisió al partit que encapçala Marta Pascal, que forma part de JxCat.
Quim Torra, nascut a Blanes el 1962 i llicenciat en Dret per la UAB, va ser director del Born Centre Cultural fins al 2015 i director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat fins a l’octubre passat. Ha estat membre de la junta directiva d’Òmnium i del consell permanent de l’ANC, i va ser l’encarregat de substituir Muriel Casals com a president interí d’Òmnium fins que va ser escollit Jordi Cuixart per encapçalar l’entitat.
El nom de Torra, que no milita en cap partit polític, però que no ha amagat les reticències amb posicionaments del PDeCAT, ha hagut de salvar les suspicàcies d'alguns sectors de la formació demòcrata. Per contra, es considera un perfil que té bona connexió amb la CUP, després de formar part de l'equip negociador del pla de Govern de la investidura.
La nova proposta de presidenciable s'ha posat en marxa un cop s'ha constatat la impossibilitat d'aprofitar cap escletxa per posar en pràctica la nova llei de Presidència que ha de permetre la investidura a distància de Puigdemont o algun dels candidats empresonats. No obstant, tan bon punt s'ha confirmat que el Consell de Ministres recorreria aquest dimecres la nova norma, el president ha activat l'anomenat pla D.
A partir d'ara, i un cop Jordi Sànchez renunciï a la investidura per a la qual va ser proclamat, el president del Parlament, Roger Torrent, convocarà la preceptiva ronda de consultes amb els grups de la Cambra per proclamar Torra i, tot seguit, convocarà el ple.
La previsió és que la primera sessió de la investidura —que requereix majoria absoluta— se celebri dissabte o el mateix dilluns i, atès l'anunciada abstenció de la CUP davant qualsevol candidat que no sigui Puigdemont, s'aniria a la segona volta, 48 hores més tard, en què el candidat només necessita la majoria simple per ser investit.
El ple no pot començar més tard del dia 14, atès que el dia 16 els consellers que són a Brussel·les tenen previst comparèixer en la vista davant la justícia belga per conèixer la decisió sobre l'euroordre. En cas que sigui desestimada, se'ls aixecarien les mesures cautelars i recuperarien el seu passaport per la qual cosa el conseller Toni Comín podria perdre la delegació de vot, ja que no podria al·legar cap impediment per acudir al Parlament. Això podria posar en perill la majoria simple per tirar endavant la investidura.
La decisió de proposar Torra s'ha produït després que JxCat decidís durant la reunió del grup parlamentari de dissabte passat a Berlín fer un darrer intent per investir Puigdemont i, en cas contrari, plantejar un nom entre els diputats del grup per aconseguir tirar endavant la investidura quan queden tot just dues setmanes perquè s'esgoti el termini perquè el Parlament quedi automàticament dissolt.
En aquella reunió a la capital alemanya es va deixar clar que el nou president encapçalarà un Govern provisional, com ja va avançar El Nacional, que haurà d'assumir el que Puigdemont ha descrit com la governació a l'interior. Paral·lelament a la posada en marxa de l'executiu s'haurà d'activar l'anomenat Consell de la República que assumirà l'estructura del Govern a l'exili.
Quim Torra serà el quart candidat que s'ha proposat després que JxCat ha intentat investir Puigdemont, Jordi Sànchez, i Jordi Turull. Només en el cas de Turull el ple es va arribar a posar en marxa i es va substanciar la primera votació el 22 de març. No obstant, l'endemà, el candidat va ser empresonat pel jutge del Suprem Pablo Llarena. En el cas de Puigdemont, el ple va ser ajornat pel president del Parlament, Roger Torrent, poques hores abans de posar-se en marxa el passat 30 de gener per no desobeir les mesures cautelars del Tribunal Constitucional. En el cas de Sànchez el ple ni tan sols es va arribar a convocar. El ple per a la investidura de Sànchez, no es va poder fer davant la negativa del jutge de permetre la seva sortida de Soto del Real per prendre part al debat.