La primera volta de la investidura del candidat Quim Torra s'ha substanciat sense sorpreses. El candidat, el quart que planteja JxCat, no ha aconseguit superar la primera votació, que requereix majoria absoluta, i dilluns s'haurà de sotmetre a la segona votació, per a la qual n'hi ha prou amb la majoria simple. Abans però el Consell Polític de la CUP debatrà aquest diumenge a Cervera si manté l'abstenció -imprescindible per a la investidura- o es decanta pel no, com reclamen algunes de les seves territorials. De moment, Torra ha rebut en el ple d'aquest dissabte els 66 vots a favor de JxCat i ERC, l'abstenció dels 4 diputats de la CUP i els 65 vots en contra de C's, PSC, Catalunya en Comú i PP.
La votació s'ha fet per crida des de l'escó a darrera hora de la tarda. JxCat i ERC han pogut comptar amb el vot delegat del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comin, pendents a Berlín i Brussel·les de la decisió de la justícia alemanya i belga sobre l'euroordre, igual com el vot dels cinc diputats empresonats -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva-. Des del grup republicà quatre diputades han votat en nom de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Rovira i Meritxell Serret, que han renunciat al seu escó i es troben a la presó o a l'exili, i ho han fet exhibint samarretes grogues amb el seu nom.
El ple s'havia posat en marxa a les 12 del migdia amb el discurs del candidat, un discurs de menys d'una hora però amb una forta càrrega política en què s'ha compromès a treballar per la República i la Constitució de Catalunya. El candidat ha subratllat el caràcter provisional de la legislatura, l'excepcionalitat del moment i la voluntat d'investir Puigdemont, alhora que ha fet una crida al diàleg a l'Estat.
El torn dels grups ha arribat a primera hora de la tarda, de major a menor. La incertesa sobre el vot de la CUP ha estat present en la intervenció tant de la líder taronja, Inés Arrimadas, com del socialista Miquel Iceta, el comú Xavier Domènech i el popular Xavier Garcia Albiol.
Avís de la CUP
En aquest context, una de les intervencions més esperades era la del cupaire Carles Riera. "Si avui som davant del quart candidat és perquè ni JxCat ni ERC han volgut desobeir. Ens presenten una candidatura que agradi a l'Estat i al Borbó", ha engegat tan bon punt ha pres la paraula.
Riera ha tirat en cara a JxCat i ERC que haguessin abandonat la via de la desobediència i la unilateralitat i ha mostrat la confiança en què rectifiquin. Després de recordar que la CUP decidirà demà, diumenge, quin serà el seu vot a la segona volta de la investidura, ha advertit que la CUP està disposada a assumir totes les conseqüències en cas de ruptura amb l'Estat, mentre que si s'entra en un cicle autonòmic no podrà comptar amb els seus vots. "El que el nostre moviment decidirà no tingui dubte que serà bo per a la República i per a la independència", ha reblat.
En el torn de rèplica, el candidat ha respost a les "companyes de la CUP" que el Govern no ve a fer autonomisme i que no ho pot fer perquè des de l'1-O ja no és possible "un Govern que miri enrere". "M'he negat sempre al pressing CUP, per mi la CUP forma part de la solució, perquè aquest projecte o és de 70 diputats o no pot avançar", ha assegurat.
En nom d'ERC ha intervingut el president del grup, Sergi Sabrià, que ha assegurat que l'independentisme "mai s'ha rendit i menys ara que és tan aprop de l'objectiu" i, per tant, ERC treballarà per una República. "Trigarà més del que havíem previst i ens hagués agradat, però tan veritat és això, com que no hi ha cap altre escenari viable", ha assegurat tot subratllant la necessitat de recuperar les institucions.
El dirigent republicà ha recordat l'exili i la presó que pateixen dirigents independentistes, als quals ha enumerat un a un, i ha advertit que la crisi que pateix l'Estat a Catalunya és irrecuperable. "L'Estat fa republicans, expulsa demòcrates", ha retret Sabrià, que ha afegit a les propostes que havia exposat Torra, la voluntat d'impulsar una Oficina pels Drets Civils i Polítics.
On també han coincidit ots els grups de l'oposició ha estat a retreure les piulades i declaracions crítiques amb Espanya i els espanyols o fins i tot amb la llengua, així com el caràcter provisional de la legislatura que es proposa encapçalar Torra que s'ha volgut il·lustrar amb la utilització o no del despatx de president.
Arrimadas: "Ve a dirigir un CDR!"
Les intervencions dels grups de l'oposició han començat amb la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, després de repassar les piulades ha advertit: "Hem anat de Guatemala a Guatepeor amb el senyor Torra", ha sentenciat: "Vostè representa el nacionalisme identitari excloent".
Arrimadas ha tirat en cara al candidat que "no ha vingut a dirigir un Govern, ha vingut a dirigir un CDR!" i li ha retret mancances del seu discurs pel que fa política socials, ensenyament, salut, mediambient...
Iceta: "No volem un president per delegació"
El líder socialista, Miquel Iceta, ha retret al candidat que havia estat nomenat "digitalment" i que "ha acceptat encantat la subordinació", per la qual cosa ha assegurat que votarien contra la seva investidura perquè el PSC no vol "un president de delegació".
El responsable del Comuns, Xavier Domènech, ha criticat la provisionalitat del Govern -“serà el president del Govern o serà el president de Puigdemont?”, li ha preguntat-, igual com el popular Xavier Garcia-Albiol que ha titllat el discurs de Torra de "benzina per apagar el foc". "Amb vostè, l'independentisme radical ha doblat l'aposta", ha sentenciat Albiol: "si segueix amb el camí que ha indicat aquest matí, no tingui cap dubte que la seva llibertat acabarà quan comencin els nostres drets".
En prendre la paraula, el diputat de JxCat, Eduard Pujol, ha anat responent un a un els retrets que els grups de l'oposició han dedicat al candidat. "No hi haurà cap pas enrere en la defensa dels drets d'aquest país. El nostre compromís amb l'1-O és tossut i irreversible", ha advertit.
Dilluns hi haurà la segona volta del ple.