Les acusacions de frau electoral han irromput abruptament i esquitxat la campanya electoral per les municipals del 28-M, amb els escàndols de compra de vots a Melilla i Mojácar (Almeria), una pràctica contra la llei electoral que es considera delicte i pot implicar penes de presó. Els encausats en els escàndols de compra de vots per correu, sis persones a Melilla i set a Mojácar, podrien enfrontar-se a una pena de sis mesos a tres anys de presó i els "venedors" del seu vot poden ser condemnats també, com a cooperadors necessaris o còmplices.
La llei electoral estableix que vendre el vot no és legal, ja que aquest és lliure i secret i no permet cedir-se com a obsequi ni vendre's, i si es fa s'incorre en un delicte electoral. L'article 146 de la llei electoral castiga amb pena de presó de sis mesos fins a tres anys o una multa de dotze a vint-i-quatre mesos per qui, mitjançant una recompensa, remuneració o promesa, sol·liciti directament o indirecta el vot d'algun elector o l'indueixi a l'abstenció. A més, s'inhabilita a l'infractor per tenir un treball o càrrec públic durant un període d'un a tres anys.
Precedents recents
No és la primera vegada que es dona una situació similar en la història recent de les eleccions a l'Estat espanyol. L'any 2021, el Tribunal Suprem condemnar a dos anys de presó i inhabilitació a l'exlíder del PSOE a Melilla, Dionisio Muñoz, i l'encara president de Coalición por Melilla (CpM), Mustafa Aberchán, per comprar vots per correu a canvi de plans de treball a les eleccions pel Senat de 2008.
Compra de vots a Melilla i Mojácar (Almeria)
A Melilla s'han detingut a sis persones, entre els quals hi ha membres del PSOE i de Coalició per Melilla, per un presumpte delicte de compra de vots per correu, anant pels barris a oferir diners a canvi del vot. De forma similar, al municipi de Mojácar, Almeria, han estat detingudes set persones, també del PSOE, acusats d'intentar comprar vots per correu oferint entre 100 i 250 euros per papereta a favor del partit.
La Junta Electoral és l'organisme que pren les decisions
La Junta Electoral, l'organisme regulador dels comicis a l'Estat espanyol, és l'entitat que té les competències per valorar quin ha estat el grau d'influència de les irregularitats que es pugui donar sobre els resultats de les eleccions i prendre les mesures que consideri oportunes. Així i tot, una mesura com treure la validesa als vots per correu per aquests comicis és una acció difícil que es pugui arribar a prendre, ja que es tracta d'una qüestió delicada que pot incórrer en una limitació d'un dret fonamental, com és la participació i sobirania de la ciutadania en democràcia.