Aquest dilluns comença l'esperada missió del Parlament Europeu per analitzar la immersió lingüística a Catalunya. L'operatiu, que d'entrada, pel tema escollit, ja podria semblar d'orientació espanyolista, es confirma com a tal quan es constata qui hi ha al darrere. El Partit Popular, Vox i Ciudadanos van tramitar la missió al Comitè de Peticions de l'Eurocambra com a demanda de l'entitat contrària a la immersió Asociación por una Escuela Bilingüe (AEB). I si ens fixem en els representants que aterren aquest migdia a la capital catalana, se'n fa evident el partidisme: només hi haurà sis eurodiputats del Comitè de Peticions, tots de la dreta, l'extrema dreta i els liberals. La resta de grups han boicotejat aquesta missió i no hi han enviat membres de manera oficial, sinó que ho fan en format d'"acompanyant". En aquest darrer grup hi haurà els eurodiputats Dolors Montserrat (PP), Jorge Buxadé (Vox) i Maite Pagazaurtundúa (Cs).
Però el missatge que esperen sentir aquests representants no serà unànimement contrari a la immersió lingüística. De fet, a l'agenda de les reunions —que s'allargaran fins al dimecres— també hi ha trobades amb organitzacions que defensen el model català i que rebutgen qualsevol alteració de caràcter espanyolista. Així doncs, quins són els arguments que sentiran els eurodiputats en defensa de la immersió?
La Fundació Bofill i l'Ustec, els escollits
Concretament, hi ha programades reunions amb dues úniques organitzacions defensores del model. Són la Fundació Bofill —un think tank que impulsa recerques, debats i iniciatives al voltant del món de l'educació— i Ustec —el principal sindicat de l'ensenyament i amb una tradició de promoció de la llengua—. Tot i que hi ha altres entitats a favor de la immersió que han demanat poder reunir-s'hi, aquestes són les úniques que han estat escollides i han rebut les invitacions formals, segons expliquen a ElNacional.cat fonts coneixedores. La reunió amb la Fundació Bofill serà a les 15 hores, i amb Ustec serà a partir de les 16 hores, en tots dos casos aquest dilluns.
Totes dues organitzacions aprofitaran l'oportunitat per explicar la seva posició. Segons ha explicat a aquest diari la cap de projectes de la Fundació Bofill, Elena Sintes, l'entitat exposarà els resultats de les recerques i evidències que "demostren que el model d'escola catalana aconsegueix l'objectiu de capacitar en català i castellà el conjunt de l'alumnat", complint així l'objectiu primordial de la immersió. La Fundació el descriu com un "model únic i inclusiu que evita la separació de l'alumnat en comunitats segregades segons la llengua d’origen i afavoreix la cohesió social i l'equitat". A més, durant la reunió assenyalaran "els reptes que té el sistema educatiu català, que en cap cas no tenen res a veure amb la llengua familiar de l'alumnat ni amb la vehicularitat del català".
Per la seva banda, segons explica Ustec en un comunicat, el sindicat assistirà a la trobada amb eurodiputats per "defensar el model d'escola catalana". A més, i amb la vista posada en l'estratègia espanyolista contra el sistema, Ustec pretén "desmuntar els arguments amb dades que contraargumenten els suposats efectes nocius de la immersió sobre l'alumnat que les entitats i partits polítics en contra de la immersió volen fer creure a la societat". De fet, l'organització sindical assenyala de manera crítica que la missió del Parlament Europeu "no serveix per res més que per elevar la importància de les seves argumentacions a nivell mediàtic".
A part d'aquestes organitzacions educatives, també hi ha preparades reunions amb autoritats de l'administració que defensaran el model. Això tindrà lloc dimarts a la tarda, a partir de les 16.30 hores, quan els eurodiputats es reuniran amb la consellera d'Educació, Anna Simó; el president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Viñas; i el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, Carles Vega; a més de la directora de l'Alta Inspecció d'Educació del govern espanyol, Josefina Beltran. I dimecres al matí, a les 9 hores, serà el torn del Síndic de Greuges.
Reunions amb espanyolistes, l'altra cara de la moneda
En tot cas, els eurodiputats també acabaran sentint les posicions contràries a la immersió lingüística. Aquest mateix dilluns, tan bon punt arribin, els representants es trobaran amb els ciutadans que han presentat les demandes al Parlament Europeu contra el model català: la presidenta d'AEB, Ana Losada; el recentment escollit vicepresident d'AEB, Jordi López, que va ser candidat municipal de Ciudadanos; i un tercer que resta anònim. Aquesta mateixa tarda també hi ha reunions amb pares que han demanat a la justícia espanyola aplicar el 25% de castellà a les escoles dels seus fills. És el cas de Javier Pulido, de Canet de Mar; Agustín Fernández, de Lleida; i Dafne Ungerer, vingut de l'Argentina el 2012. A més, al llarg del dimarts es trobaran amb representants del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de l'organització de professors espanyolistes Docentes Libres, i visitaran les escoles Centre d'Educació Especial Can Rigol —amb immersió lingüística— i l'Institut Salvador Dalí —on s'aplica el 25% de castellà—.