Ni van demanar perdó, ni ho faran. El govern espanyol no té cap intenció de disculpar-se pels mil ferits per la repressió policial durant la jornada del referèndum de l'1-O, tot i que el delegat de l'executiu estatal a Catalunya, Enric Millo, va deixar anar que ho lamentava, però va justificar l'actuació dels agents de la policia espanyola.
Així ho ha deixat ben clar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, al Congrés en resposta a una pregunta del diputat del PDeCAT Jordi Xuclà, que li ha retret que encara no hagin demanat perdó i l'ha emplaçat a fer-ho perquè considera que van tenir "un comportament absolutament desproporcionat impropi d'una democràcia".
Davant d'això, Catalá no s'ha tallat ni un pèl a l'hora de deixar anar: "Si algú ha de demanar perdó són aquells que han alimentat la confrontació social i el conflicte", així com burlar-se, directament, dels lesionats per la policia espanyola l'1-O introduint el seu discurs amb la frase "estem tots desitjosos de conèixer l'informe mèdic, l'evolució dels informes d'atenció dels lesionats que hi va haver aquell dia perquè, és cert, n'hi va haver centenars i centenars".
La cosa, però, no acaba aquí. El ministre de Justícia continua ironitzant amb la situació posant damunt la taula amb un to visiblement sarcàstic que "seria bo saber com els va i si estan recuperats de les seves múltiples lesions, no sigui que s'equivoquin de mà en què van tenir capsulitis, com algun exemple que hem conegut i tants i tants de manipulació com els que es van produir aquells dies".
Atemptats 'indepes'
Acusant directament a qui "ha creat aquest ambient a Catalunya", i assenyalant directament els independentistes, Català ha girat la truita i ha instat precisament els independentistes a "demanar perdó a tots els ciutadans" perquè, ha assegurat: "Jo no conec cap constitucionalista que hagi anat a amenaçar, a coaccionar o a pintar la façana de cap independentista i sí que conec molts independentistes que han fet escarnis, atemptats, pintades als comerços i els habitatges i, com ja he dit, tallat els subministraments elèctrics i energies a servidors públics com ho són els jutges i els fiscals".
Segons Efe, aquest tipus d'atacs tenen a veure amb pintades a les portes o a les façanes dels domicilis, "encara que les víctimes no ho hagin fet públic", mentre ha justificat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució perquè considera que es va portar a la pràctica de forma "prudent, proporcionada, raonable i adequada a la gravetat de la situació" davant "l'amenaça més gran" que ha patit, sempre a parer seu, la democràcia a Espanya.