Nou pas del candidat a les primàries de Podem Raimundo Viejo amb l’objectiu d’erigir-se com la figura de consens, “l’àrbitre”, del caos en què s’ha transformat la successió en la direcció. Malgrat que de Viejo s’hagi escindit un dels tres candidats restants, Óscar Guardingo, la iniciativa de dissociar-se de la seva llista creuen que hauria de servir per acordar la manera de fer una direcció col·legiada, objectiu que defensen des de la presentació del projecte "Impulsant el Canvi".
Actualment el reglament morat estableix que qualsevol persona pot presentar-se a secretari general sense una llista darrere (que serveix per omplir el Consell Ciutadà). Si bé Viejo la tenia, i podia presentar-ho tot junt, ha decidit dissociar-ho, cosa que deixa més marge de cara a la negociació entre llistes, i al marge la discussió de la figura de líder, que és el que més problemes està generant en les negociacions. El límit és l'11 de juliol, moment en què quedarà tancat el registre de candidatures.
“És important deixar clar que la meva persona l’hem entès com a eina política. Em presento de manera separada per la possibilitat de tenir un lideratge polític per sobre de les faccions”, ha assegurat avui el podemista, en una roda de premsa des de la seu del partit a Barcelona. “L’objectiu és fer un Podem més fort i superar dinàmiques internes que ens han esgotat”, ha afegit.
Tot i que la direcció estatal hagi “empatitzat” amb la pluralitat, a través d’establir que la llista guanyadora només podrà tenir un 70% del Consell Ciutadà Autonòmic, pels de Viejo no n’hi ha prou. En aquest sentit reivindiquen que serà a partir de la constitució del partit com a subjecte jurídic propi quan es podrà decidir un model organitzatiu alternatiu al presidencialista, aprovat en el Congrés de Vistalegre del 2014.
Amb tot, el secretari d'Organització espanyol, Pablo Echenique, serà aquesta tarda a Barcelona, com va avançar ahir El Nacional, per demanar "pau" entre candidatures, després d'uns resultats el 26-J que ja han generat discrepàncies i tensió al si del nucli fundador. La reunió, que s'havia de produir divendres, servirà, segons les diverses candidatures, per demanar "respecte" i ultimar els mecanismes de transparència del procés.
Model de partit
Des de la candidatura del politòleg de la Pompeu Fabra i diputat al Congrés per En Comú Podem, es defensa la necessitat del referèndum, de la mateixa manera que anuncia la promoció d’un 'no' “inequívoc” a la independència. “És possible formular una altra manera de convivència entre pobles. Estem convençuts que és la voluntat majoritària dels catalans”, afirmen.
Sobre l’organització interna, proposen la creació d’una coordinadora que “escolti” els inscrits, a banda de tres secretaries amb “pes polític”. La primera serà la de feminismes, amb un pla per la conciliació familiar dels afiliats; la segona serà la de municipalisme, per coordinar la labor d’alcaldes i regidors i el funcionament de les confluències; i per tercera i última, la de formació, que proporcionarà borses als cercles perquè puguin demandar espais de participació i dinamització.