En la seva primera visita a Catalunya després de la declaració d'independència, Mariano Rajoy ha defensat la suspensió de les institucions d’autogovern catalanes amb l'article 155. “Nosaltres hem restablert l'ordre legal i democràtic”, ha assegurat aquest diumenge el president espanyol, que s’ha vantat d’haver convocat les eleccions del 21-D. Ho ha fet a Barcelona, a l’acte de proclamació de Xavier García Albiol com a candidat a la presidència de la Generalitat. ”Ho vaig fer perquè el Govern va decidir que la desraó trenqués la llei per enderrocar la democràcia, menyspreant l’interès general i trepitjant els drets de tots”.
Segons Rajoy, així és com hauria actuat qualsevol país “del nostre entorn” després d’haver esgotat “totes les vies”. En aquest sentit, ha preguntat què farien estats com Alemanya o França “si una regió convoqués un referèndum d'independència il·legal o digués que la Constitució no regeiz allà”. Per això, ha dit, els governs europeus li han donat suport. Ho ha considerat la resposta a una “escalada d’agressió a la convivència” per part del govern de Puigdemont.
Repetint el guió previst, Mariano Rajoy ha sostingut que “era urgent restituir l’autogovern i retornar la legalitat democràtica a les institucions catalanes”, i que per això ho va fer, “i no per cap altra raó”. En aquest context, després de convocar eleccions amb una facultat exclusiva del president de la Generalitat, el president espanyol ha fet una crida a la “majoria silenciosa o silenciada” a sortir a votar el 21 de desembre per “posar en marxa una nova etapa política” i contra els “estralls” de l’independentisme. Ha promès que vindrà sovint durant la campanya electoral, i fins i tot abans.
“Tots estem obligats a treballar perquè el 21 de desembre posi fi a aquest esquinçament”, ha defensat el líder dels populars, que ha instat a "protegir les institucions d'autogovern" i "rebaixar la tensió social". Després d’assenyalar sobre les conseqüències econòmiques del referèndum i la declaració d’independència, s’ha compromès a treballar “fins a l’últim moment” perquè vingui l’Agència Europa del Medicament. “Barcelona té la millor qualificació tècnica, però els paladins de la ruptura han mostrat la seva capacitat il·limitada de destrucció”, ha justificat. També ha demanat que la resta d’espanyols no faci boicot als productes catalans i que les empreses no marxin, malgrat que el seu govern va aprovar un decret per facilitar-ne la sortida.
Rajoy ha negat que a l’Estat espanyol es persegueixin idees polítiques. “A Espanya es pot defensar qualsevol idea, fins i tot es pot ser independentista, però els independentistes també estan sotmesos a la llei”, ha recordat. Ha denunciat que l’independentisme ha desencadenat “inseguretat i incertesa”.
Albiol reclama front unitari
El candidat del PP a les eleccions del 21-D, Xavier García Albiol, ha volgut arrencar amb un agraïment a Rajoy: “Et volem agrair que hagis aplicat l’article 155”. Aquestes paraules inicials han fet aixecar la sala amb aplaudiments, als quals Rajoy ha respost també aixecant-se i enviant petons. “S’ha demostrat que la independència és tòxica i destrueix Catalunya”, ha criticat Albiol.
El líder dels populars catalans ha negat que les eleccions siguin un plebiscit, però n’ha defensat la importància: “No seran unes eleccions autonòmiques normals, ni tampoc un plebiscit. Seran unes eleccions autonòmiques convocades per Mariano Rajoy on ens juguem el futur dels nostres fills”. També ha rebutjat que hi hagi presos polítics: “Avui Espanya és una de les democràcies més consolidades d’Europa i el món i no s’empresona ningú per les seves idees, sinó aquells que cometen delictes o se situen al marge de la legalitat”. Ha assegurat que “aquest país és tan generós” que els qui discrepen “poden sortir a manifestar-se” com aquest dissabte.
En aquest sentit, Albiol ha assegurat que el 21-D els catalans hauran d’escollir “entre el retorn de Puigdemont i Junqueras o el del Grup Planeta, entre que continuï manant la CUP o que torni Bimbo, entre que torni Carme Forcadell o que torni la gala dels premis Onda”. I ha preguntat: “Què preferiu? Empresa, ocupació i futur, o revolució, talls de carreteres i pedres a les vies?”.
El candidat del PPC ha volgut enviar especialment un missatge al PSC i Ciutadans. S’ha mostrat desconcertat pel fitxatge de Ramon Espadaler, que va organitzar el 9-N, i els ha demanat que no repeteixin “errors passats com tripartits”. Ho ha simbolitzat amb la presència de l’exalcalde socialista de Gimenells, Dante Pérez, avui número dos del PP per Lleida. A la formació taronja li ha demanat que abandoni els electoralismes.
Cospedal, contra "populistes i demagogs"
En una intervenció molt dura, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha negat que el president Carles Puigdemont i els quatre consellers a Brussel·les siguin a l’exili: “Si algú escapa de la llei, s’anomena 'fugit de la justícia', no s’anomena de cap altra manera”. La ministra de Defensa ha defensat el “dret a decidir de tots els espanyols” expressat al Congrés dels Diputats, i que hi ha separació de poders a l’Estat espanyol.
“El que hem viscut aquest anys a Catalunya per part dels qui pretenien imposar la seva raó i que imperés el pensament i sentiment únics, ha fet molt mal”, ha assenyalat Cospedal, que ha dit que la “pitjor traïció” del Govern ha estat “treballar per dividir” i “enfrontar famílies, veïns i amics”. En aquest sentit, ha afegit: "Això no els ho podem perdonar".
Ha defensat la necessitat d’eleccions i que Albiol és el seu millor candidat. “Sempre hem estat per sobre de populistes, demagogs i dels qui miraven exclusivament pel seu benefici personal i polític”, ha assegurat.