Els expresidents del govern espanyol pel Partit Popular, Mariano Rajoy i José María Aznar, han donat la primera empenta “sense fissures” a Alberto Núñez Feijóo en la cursa electoral que els populars volen culminar desbancant Pedro Sánchez de la Moncloa. La primera prova serà al maig amb les eleccions municipals i autnòmiques – encara que no en totes les comunitats – i la cirereta seran les estatals previstes per a finals d’any. En un congrés intermunicipal que s’està fent aquest cap de setmana a València, Rajoy i Aznar han carregat contra la derogació de la sedició i la reforma de la malversació, contra els indults i han advertit que “ningú trencarà la nació espanyola: ni la seva integritat ni la seva unitat ni la seva continuïtat històrica”.
El més vehement ha estat José María Aznar, que va liderar el govern central entre el 1996 i el 2004, posant especial èmfasi en la reforma del Codi Penal que s’acaba d’aprovar. Ha afirmat que “el PSOE no es presenta a les eleccions”, sinó que “sota l’aparença del PSOE s’hi presenta una coalició negativa de populistes d’extrema esquerra, de secessionistes, d’antics terroristes”. Per això ha preguntat a Pedro Sánchez – a qui ha descrit com “el cap d’un front radical”: “En quin manual de l’esquerra està escrit que els que volen trencar la nació i la constitució són vertaders demòcrates a qui s’ha d’agrair i compensar?”. Aznar tampoc entén “quina part de ser d’esquerres exigeix rebaixar la malversació perquè als secessionistes els surti gratis trencar la Constitució espanyola”.
Al seu torn, Rajoy – president de l’executiu espanyol del 2011 al 2018 - ha seguit el mateix discurs que el seu antecessor. Ha criticat “els canvis a la carta al Codi Penal” per beneficiar “persones concretes”, “contra l’interès general i a favor dels que van trepitjar la llei”. L’expresident gallec creu que els espanyols “tampoc s’oblidaran dels indults” i ha recordat que “ara comença el judici contra els policies que estaven mantenint l’ordre i la llei [durant els fets de 2017 a Catalunya] i els que ho van organitzar estan indultats”.
La benedicció unitària de Feijóo que oblida Casado
Tant Rajoy com Aznar han pronosticat que, després de les eleccions generals, el president del govern espanyol serà Núñez Feijóo, de qui han dit que començarà “el cercle virtuós que Espanya necessita” i a qui han pronosticat que serà “la garantia del canvi”. Davant de tots dos, l’actual líder del PP els ha confessat “respecte i admiració” i els ha promès “mantenir el seu llegat”. Ara, ha seguit, “liderarem l’Espanya cansada de la política de blocs, cansada de l’assenyalament, del frontisme” i, per això, “unirem tots els espanyols que creuen que una altra política és possible”. Sota l’atenta mirada de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i a pocs dies que faci un any de la guerra fraticida amb Pablo Casado, Núñez Feijóo ha presumit d’unitat i ha dit estar-ne “orgullós”. Sobre la imatge d’unitat, Rajoy ha admès que el PP “està unit a l’entorn d’un líder madurat i construït a base de temps i esforç". Un any després de la sagnia, el PP creu que té la ferida interna més que suturada.