El passat sempre torna, aquesta vegada per escanyar el present i el futur del Partit Popular. El mateix dia en què l'extresorer dels populars Luis Bárcenas confessava a l'Audiència Nacional d'Alcalà d'Henares pel cas Gürtel, la ministra de Defensa Maria Dolores Cospedal compareix a la tarda al Congrés per retre comptes pel Iak-42. Però el president Mariano Rajoy no s'immuta, i durant el Comitè executiu del PP no ha posat el tema de Bárcenas damunt la taula, per bé que el portaveu Pablo Casado ha negat, com en altres ocasions, que hagués existit una caixa B.
"Evidentment, no coneixem totes les acusacions, però durant la vista oral l'acusat no està obligat a dir la veritat. Aquí no entrem a opinar sobre l'estratègia de la defensa, ni sobre un procediment judicial que és de sobres conegut per tots" ha assegurat Casado insistit pel tema. Per això, el partit no es planteja encara querellar-se contra Bárcenas –"el jutge ha de dictar sentència" diu Casado–. L'objectiu de la formació és mirar cap endavant, i precisament, la pedra arriba a al sabata dels genovesos a les portes del seu 18è Congrés, tema que tractaven aquest dilluns.
L'altra sotrac que perturba "l'honorabilitat" dels populars és el Iak-42, després de la renuncia de l'ambaixador a Londres, Federico Trillo, el passat dijous. Casado ha explicat que al seu parer "ho sentia molt", mentre al govern espanyol hi ha els qui creuen que no cal demanar perdó, i els que pensen que sí. L'oportunitat per acabar d'esclarir els fets –i la vinculació directa amb la marxa de Trillo– serà aquesta tarda, quan Cospedal s'expliqui al Congrés, un cop ha fet seu l'informe del Consell d'Estat, on es responsabilitza Defensa de mala gestió en l'accident.
Les mirades estan posades ara en la ministra no només per aquest afer, sinó per si la seva estança al govern anirà acompanyada de mantenir-se com a secretària general. "De vegades és inclús positiu que es compagini estar al govern i en l'orgànic del partit" ha indicat el portaveu. La paraula última la tindrà Rajoy, qui és qui pren les decisions, tot i que el vicesecretari d'organització, Fernández Martínez Maíllo, sonava fa unes setmanes per rellevar-la. Ella mateixa creu que totes dues posicions són compatibles, com també el propi president dels populars.
La qüestió és que Rajoy continua sent el líder indiscutible a Génova i ningú no el qüestiona, tampoc després de tallar el debat successori de la setmana passada, quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va proposar la celebració de primàries –i no el sistema de compromisaris– per a l'elecció del líder. "Rajoy ha agraït que l'hàgim aguantat aquest temps i el suport del PP a la seva persona, tant en projecte, com en l’acció d’aquests 5 anys" ha explicat Casado. És la "unitat" la paraula que més ha repetit el president del govern i que vertebra el seu lideratge.
La marca de la casa esdevé ja no mirar-se el melic, perquè segons fonts de la direcció, el clam unànim internament és a tancar files, i no caure en les batalles i divisions d'altres partits. "El més important per a un partit és parlar poc de sí mateix, els partits estan per a donar missatges i no per a altres històries" ha dit el president espanyol durant el comitè executiu, segons personalitats que integraven la reunió. Això és el mateix que porta fent l'executiu amb tots els escàndols que l'assetgen: ja es sigui Barberá, Soria, Correa, o Bárcenas de cognom.
"Autonomies de primera i segona"
A les portes de la Conferència de presidents autonòmics, on el president Carles Puigdemont no hi serà, el PP recorda que la bilateralitat no serà possible en les relacions amb la Generalitat. "No hi ha autonomies de primera i segona" ha indicat Casado sobre fer un tracte preferencial als absents. Així les coses, ha recordat que s'hi treballaran determinats punts, com ara un nou model de finançament, per bé que la vicepresidenta i ministra d'administracions territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que no hi haurà referèndum, però els interessos dels catalans hi estaran representats "pel govern de la Nació".