A la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat li ha sorgit un aliat inesperat: el mateix que va aplicar l’article 155 la tardor del 2017. Ho ha fet a la seva manera, com tot el que fa, però Mariano Rajoy ha avalat el diàleg amb la Generalitat, sempre que no se surti de la Constitució espanyola i amb alguna altra reserva. No ho va defensar dilluns, en l’acte amb Pablo Casado, però sí avui. Ha estat en el marc d’un “diàleg”, al Fòrum La Toja, amb el també expresident espanyol Felipe González. L’exdirigent socialista també ha donat el seu vistiplau, també condicionat.
Preguntat justament per aquesta taula de diàleg, l’expresident conservador ha respost a la seva manera: “A mi em sembla bé que es parli. Jo he parlat”. Ara bé, Mariano Rajoy també ha assenyalat que “no li agrada” que sembli que els dos governs “estan al mateix nivell”. En primer lloc, perquè “no és el mateix nivell”. En segon lloc, perquè creu que “en qualsevol mena de conversa convé cuidar tota la resta, perquè aquí tothom té els seus problemes i les seves històries”. I ha deixat clars els límits, que no deixen de ser els del govern de Sánchez: “Aquí hi ha un límit, que és la Constitució. De la Constitució i del principi de sobirania nacional no pot disposar cap dels qui s’asseuen a parlar allà”.
Relacionat també amb l’independentisme, Mariano Rajoy ha volgut valorar el moment actual: “Aquí s'està dient que no declaren la independència ni munten grans aldarulls, excepte el senyor Puigdemont, perquè hi ha diàleg, perquè hem fet una taula. Jo tinc una altra tesi: crec que ara no declaren la independència perquè han vist el que passa quan es declara la independència. I és que l'estat i la nació espanyola té instruments per defensar-se. I que aquests instruments s'utilitzen”.
Felipe González també ha estat preguntat per la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat, i també n’ha avalat l’existència, amb els seus límits i línies vermelles: “Estaria en contra d’un diàleg amb la Generalitat? No. I en contra de l’altra meitat de Catalunya que no representa la Generalitat? Tampoc”. En aquest sentit, l’expresident socialista ha dit que “no satanitza” i que veu bé el diàleg “si es fa des del respecte a la Constitució”.
Curiosament, aquesta qüestió ha aconseguit unir els dos expresidents. Tant és així que, en acabar Felipe González la seva resposta, Mariano Rajoy ha reblat: “Subscriuria tot el que ha dit Felipe”. Tots dos també han coincidit a l'hora d'estirar Casado per les orelles reclamant el desbloqueig immediat de la renovació del Consell General del Poder Judicial.
Aznar, a l'atac
Aquestes posicions, més moderades que les habituals, contrasta amb el que arribava, en paral·lel, de la convenció estatal del PP. Avui la jornada ha tingut lloc a Sevilla, i el convidat estrella ha estat un altre expresident espanyol, José María Aznar. L'exmandatari conservador ha disparat contra tothom justament pel tema català, especialment contra l'Advocacia de l'Estat en l'afer Puigdemont. "Que es pronunciï perquè no pugui ser extradit és una autèntica vergonya i un escàndol", ha denunciat. I ha disparat contra les aliances de La Moncloa: "Una organització terrorista com Bildu és soci del govern. Els qui han fet un cop d'estat... són socis del govern".