Mariano Rajoy se'n va a dormir cada nit envoltat d'un àngel i un dimoni que es barallen perquè actuiï en direccions oposades abans de l'1 d'octubre. Un és Pedro Sánchez, qui el desvetlla amb la voluntat d'endegar la reforma federal de la Constitució al setembre i fer "pedagogia" amb el sobiranisme. L'altre és Albert Rivera, qui el sacseja perquè s'endureixi i eviti a tot preu una votació l'1-O, a més de sotmetre a votació del Congrés la negativa al referèndum. Però a la Moncloa només somnien amb el 2 d'octubre mentre Rajoy aprofita per dormir plàcidament a l'empara dels tribunals.
"Es parla molt de l'1 d'octubre, però la immensa majoria dels que estan en el debat públic estan pensant en el 2 d'octubre, i espero que sigui el dia de la desacceleració i de l'assossec", va dir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, fa unes setmanes en una visita a Barcelona. Constatat que el president Carles Puigdemont no renunciarà al referèndum —i sota la hipòtesi que no tindrà èxit— l'executiu central contempla aquesta data per reformular l'encaix amb Catalunya dins de la Constitució, mentre es refien que el Tribunal Constitucional, la Fiscalia o el Tribunal de Comptes impedeixen l'avanç de la Generalitat i les urnes.
Això amenaça de fer fracassar l'estratègia de Sánchez en el curt termini, qui busca apoderar-se de la "iniciativa política" envers el sobiranisme. El secretari general va explicar divendres a la capital catalana que vol obrir una subcomissió d'estudi de reforma de la carta magna. També va presentar la Declaració de Barcelona amb el PSC, que inclou les 46 demandes plantejades pel Govern de la Generalitat; el desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya; abordar el finançament o les infraestructures, accions que Rajoy ha esgotat ja sense resultats.
Però la temptativa del socialista amenaça de caure en sac foradat perquè no compta amb els aliats necessaris. Fonts de Ferraz diuen que Ciutadans oposa resistència per obrir la subcomissió al Congrés. Ho va ratificar Rivera aquesta setmana en públic, defensant que de moment no hi ha acord sobre el punt d'arribada: Cs rebutja la plurinacionalitat de PSOE i Podemos i només esperen delimitar-hi competències de les autonomies. I Rajoy no vol obrir ara obrir la Constitució i podria vetar qualsevol projecte dels altres tres, ja que el Partit Popular té majoria al Senat.
El president espanyol també fuig de fer cas a Rivera, qui li demana més duresa amb Catalunya. "No m'agradaria veure la vicepresidenta Santamaría comptant vots informalment la nit en qüestió, ni a Junqueras", deia. El líder de Cs diu que hi ha "molts mecanismes jurídics" a emprar, però manté l'ambigüitat sobre l'article 155 —alhora que el PSOE s'hi desmarca— en cas de fracàs. Ara bé, reconeix que Rajoy no li ha revelat els plans per a l'1-O. Davant d'això, Rivera li demana que "obri un debat al Congrés" per consensuar accions i "retratar" PNB i Podemos.
Rajoy no vol, però, una victòria sonada del seu govern ni un escarni moral a propòsit. "Ja es va fer durant la proposició presentada per Jordi Xuclà fa unes setmanes. Es va veure que hi ha un 71% de diputats en contra" del referèndum, deia el portaveu espanyol Íñigo Méndez de Vigo després del Consell de Ministres. Feia referència a la proposició tombada al PDeCAT, on instava la Moncloa a "respectar" la convocatòria, permetre que Puigdemont s'expliqués al Congrés sense votació, i garantir un diàleg després de l'1-O, amb el resultat de les urnes en mà.
L'única carta que jugarà l'executiu és la de l'immobilisme, albirant l'esperança que la reformulació del Govern no enforteixi el procés. Davant la crisi a Palau, Santamaría afirmava que "s'estimbarien" sols; De Vigo reblava que amb els relleus s'havia "agreujat" la situació interna. I fonts de la Moncloa fan córrer una metàfora que resumeix la seva posició abans el 2-O: "Això és com quan tens un amic que s'endinsa en el desert amb una cantimplora, només pots avisar-lo", diuen les fonts. És a dir, a l'espera que els tribunals o els cossos de seguretat facin la feina de l'executiu espanyol.