Mariano Rajoy no rectifica i presentarà el recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional, on demanarà la suspensió immediata de la candidatura de Carles Puigdemont per a la investidura. El Consell de Ministres li ha donat llum verda ignorant el dictamen del Consell d'Estat, que va reconèixer que no hi havia "fonaments per a la impugnació". A la Moncloa, però, insisteixen que Puigdemont no es troba en territori nacional i té causes pendents amb la Justícia —per bé que la institució consultiva va dictaminar que no podien emparar aquest supòsit—.
"El deure d'aquest govern és defensar Espanya i l'estat de dret, defensar la Constitució i la legalitat estatutària. Màxim respecte al Consell d'Estat, però aquest govern té arguments suficients per mantenir [el recurs]. La decisió no ens vincula, ja que el dictamen és preceptiu", ha dit Santamaría en una roda de premsa al Palau de la Moncloa. D'aquesta manera, Rajoy accedeix a anar en contra del posicionament d'aquest organisme, de qui s'havia fiat en totes i cadascuna de les decisions i recursos presos per aturar el procés sobiranista, els darrers mesos.
El fet és que l'executiu central vol evitar com sigui possible la imatge d'investir una persona que buscaria "un nou desafiament a la democràcia", en paraules de la número dos de Rajoy, en tant "que està fugat", ha afegit. "És algú que busca de forma il·legítima posar-se al capdavant d'un govern autonòmic, quan és acusat de delictes de rebel·lió, sedició, malversació de cabdals, molt greus contra la pròpia democràcia i les institucions de l'Estat. Aquesta circumstància fa que no es pugui presentar", s'ha descarregat al respecte la vicepresidenta espanyola.
El segon argument polític de la Moncloa seria que l'independentisme "prendria vol" si se celebrés el ple de dimarts amb la proposta del cap de llista de Junts per Catalunya. Preguntada per El Nacional si no s'estaria agreujant d'aquesta manera la crisi sobiranista, Santamaría s'ha tornat que "el respecte a la llei" era "l'inici de la normalitat" i que l'executiu central havia de vetllar pels drets de "tots els catalans", també dels no independentistes. Això tot i que la legalitat va permetre Puigdemont concórrer a les eleccions, el Consell d'Estat desaconsella el recurs i el TC podria treure la raó a Rajoy.
Amb tot, el TC haurà de decidir si admet a tràmit el recurs —podria no fer-ho, com li va passar a l'expresident José María Aznar amb el Pla Ibarretxe—. El govern espanyol "es veu obligat" a assumir aquest risc, perquè el "mal major" seria presenciar l'intent d'investir Puigdemont. "La seva primera obligació és posar-se a disposició de la Justícia", li ha adreçat la portaveu. Tot i així ha reconegut que "el compromís legal i polític [de Rajoy] és d'evitar" la investidura, sense explicar quines dades té que l'Alt Tribunal no repeteixi la resposta del Consell d'Estat.
Davant d'aquest escenari, la vicepresidenta espanyola ha avisat el president del Parlament Roger Torrent que "hi havia més de 100 candidats" que no li suposarien responsabilitats penals —ja que l'admissió a tràmit del TC podria fer que no es pogués presentar el candidat de JxCat—. Ara bé, la sessió no queda suspesa, en cas que en designi un altre. La qüestió és que no sigui un dels "fugats" a Bèlgica, per bé que Santamaría no es veia satisfeta amb la possibilitat d'Oriol Junqueras. "Ha de ser una persona amb requisits i garanties" de ser president de la Generalitat, ha dit.
El Tribunal Constitucional encara no s'ha reunit, però podria fer-ho en les pròximes hores. El fet és que la no admissió només es produiria en casos de defecte de forma —que estranyament es produiran—. Fonts de l'executiu central expliquen que el PSOE dona suport a Rajoy —malgrat haver criticat la decisió del govern davant la clatellada del Consell d'Estat—. També li donarà suport Ciutadans, com ha exposat Albert Rivera en públic.