L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'ha acomiadat del Partit Popular durant la primera jornada del XIX de la formació aquest divendres amb un exhaustiu repàs sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, on també ha aportat unes claus sobre allò que al seu parer serà el desenvolupament futur del sobiranisme. El president sortint del PP ha considerat, fins i tot, la forma com es va impedir la independència com una de les herències del seu govern, com també, el fet d'haver encapçalat l'executiu central després de la crisi econòmica que va començar el 2008.
"Catalunya no es va independitzar i no perquè no ho intentessin. No hem necessitat escarafalls ni gesticulacions; n'hem tingut prou amb la llei i vam aplicar el 155, el que alguns deien que no es podia aplicar i ara sembla que l'han inventat ells", ha afirmat en al·lusió a Ciutadans principalment, i en menor mesura al PSOE, el dia d'un comiat que l'ha emocionat en diverses ocasions. "Podem dir amb legítim orgull que Espanya està molt millor que quan vam arribar al Govern, incomparablement millor", ha afegit.
D'aquesta manera, Rajoy ha celebrat que durant el seu mandat es va demostrar que la intervenció de l'autonomia catalana i el cessament de tot el Govern era possible, i el 155, un precedent. Així i tot, el polític gallec ha insistit que allò que estava en joc a Catalunya no era "la sobirania nacional", que al seu parer era impossible de trencar, sinó "la llibertat d'aquells catalans que no són independentistes", i que no es volen "sotmetre" ha afirmat davant dels més de 3.000 compromissaris del PP que aquest cap de setmana decidiran si és Soraya Sáenz de Santamaría o Pablo Casado el seu futur líder.
"Lleial" al futur líder
Precisament, Rajoy ha evitat en tot moment pronunciar-se en favor d'un o altre aspirant al lideratge. Així i tot, segons el diari El Mundo, l'expresident hauria demanat sense èxit a Dolores de Cospedal que s'integrés amb l'exvicepresidenta espanyola, i així mateix, hauria intentat evitar un dinar de Casado amb un seguit d'exministres contraris a Soraya a Madrid aquest dijous. Tampoc ha fet crides a la unitat, que es podria haver interpretat com un suport explícit a Santamaría -qui en tot moment ha intentat integrar Casado, en haver guanyat en la primera volta de la militància.
Ans al contrari, ha assegurat que serà "lleial" al futur dirigent. "M'aparto, però no me'n vaig" ha reblat. La confessió podria intepretar-se també com un intent de desmarcar-se de l'expresident José María Aznar, que durant els darrers anys s'ha mostrat dur amb el seu delfí, pel que fa a la gestió de la corrupció, la crisi sobiranista, o la pujada d'impostos. De fet, Aznar va queixar-se aquesta setmana perquè no el van convidar al conclave, però el president del comitè organitzador del congrés, Luis de Grandes, li va recordar que havia renunciat a la presidència d'honor del PP.
Així les coses, Rajoy ha tingut paraules especialment emotives per a la seva dona, Viri, que es trobava entre el públic, com un dels puntals de la seva trajectòria, que ha recordat que va començar enganxant cartells als pobles. Aquí ha celebrat que no l'haguessin fet fora ni els militants, ni els ciutadans, sinó Pedro Sánchez amb la moció de censura del passat 1 de juny. Així i tot, també ha tingut paraules per als novells -en una al·lusió a Ciudadanos-, de qui ha lamentat que no tenien "passat", i per això es dedicarien a criticar les accions dutes a terme pel PP els darrers mesos.