"Les pitjors violacions de drets humans a Europa occidental en les últimes dècades". Després de fer un repàs pels esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya en aquests darrers mesos, el setmanari alemany Stern entrevista avui un professor de Filologia Romànica de la Universitat de Bremen Axel Schönberger, que assegura que el cas català ja va arribar a Alemanya temps abans que detinguessin el president Carles Puigdemont.
El professor compara directament el president espanyol, Mariano Rajoy, amb l'expresident de Sèrbia Slobodan Milošević, que va ser acusat pel Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) d'haver practicat crims contra la humanitat com "deportació, assassinat i persecució per motius polítics i religiosos".
Citant Lluís Companys, Schönberger recorda que el 1940 va ser torturat, però també que la derrota militar dels Països Catalans en la Guerra Civil espanyola "només va ser possible per als feixistes espanyols liderats per Francisco Franco amb una ajuda massiva logística, financera, humana i material".
En aquest sentit, el professor de la Universitat de Bremen es lamenta que Alemanya ha estat durant moltes dècades "un gran contribuent a la repressió del poble català i de la llengua catalana". Però no tot va ser durant l'època de la dictadura franquista. Ara, assegura, "els drets humans garantits per la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea han estat greument violats per més de set milions de ciutadans de la UE durant molt de temps".
Madrid i els drets (no) humans
A parer d'aquest docent, "és clarament innegable" que Madrid "ignora els drets humans a Catalunya" i, el que és més, considera que aquestes "són les pitjors i massives violacions dels drets humans a Europa occidental des de les últimes dècades".
Segons sostè Schönberger, aquestes violacions van des dels "milions de controls il·legals a les trucades de llarga distància, cartes i correus electrònics i el rebuig del dret humà col·lectiu a l'autodeterminació sobre l'exercici desproporcionat i excessiu de la violència física a la restricció dels drets humans a la llibertat d'expressió, el dret a la reunió pacífica i la percepció de sufragi actiu i passiu".
Precisament per això, es lamenta que aquesta situació representa "un escàndol", però critica que a Espanya hi ha total impunitat per carregar-se els drets humans de Catalunya, cosa que, subratlla, "no representa ni un estat constitucional ni una democràcia", motiu pel qual llença una pregunta a l'aire i deixa anar que qui es pensi que l'Estat espanyol és democràtic, que es qüestioni "si en els anys trenta també es referia a l'Alemanya Nacional Socialista com a tal".
Pacifisme Vs. Violència
Schönberger, a més, posa de relleu que Puigdemont sempre ha advocat pel diàleg, així com que "mai ha respost amb violència" i recorda que, per exemple, a la jornada del referèndum de l'1-O la violència no provenia precisament de l'electorat, sinó de la policia espanyola, a qui defineix com policies "reorganitzades sota el franquisme al model de les SS".
De fet, el professor posa damunt la taula que, malgrat que a Catalunya s'havien prohibit les pilotes de goma, un home va perdre un ull per aquest motiu, però, tot i així, "ni el govern espanyol ni el Tribunal Constitucional no van fer res per denunciar-ho".
Un referèndum que considera "democràtic" i un dret humà bàsic en les democràcies de veritat perquè es tracta, simplement, del "dret a decidir sobre el tipus d'autodeterminació" i, per tant, assegura que el referèndum no era il·legal a Catalunya i que el que sí que ho era és el fet que el govern del PP provés d'impedir-lo de totes les maneres possibles.
Separació de poders?
I no només això. Schönberger té clar que la separació de poders a Espanya "no és com la d'Alemanya" justament perquè "actualment està suspesa" i, per tant, considera que "no funciona en absolut". I és que, "de manera arbitrària", els de Rajoy i la seva justícia "derroten la llei espanyola d'una manera imprevisible per als catalans interessats", motiu pel qual recorda les queixes de centenars d'advocats espanyols i professors de dret que s'han queixat i han denunciat aquesta situació.
Com a exemple, explica que el Tribunal Constitucional "pren les seves pròpies decisions com a base per a l'enjudiciament dels polítics, especialment si en el dret penal espanyol no hi ha hagut cap delicte". Precisament per això, assegura que tots els catalans perseguits per motius polítics a Espanya "tenen dret d'asil a Alemanya".
El problema, però, és que ara molts líders independentistes estan empresonats, mentre "la majoria dels polítics sospitosos de corrupció són lliures de moure's lliurement per qualsevol lloc" i recorda que, fins i tot, Rajoy "està sota sospita". Ara bé. Mentre ells es van lliurant, els dirigents sobiranistes estan a la presó, a l'exili o encausats i pendents de judici.