Mai va conèixer "cap finançament il·legal" al Partit Popular, ni tampoc l'empresari Francisco Correa, "més enllà d'haver-lo vist en un acte públic", tampoc va rebre sobresous sent president del govern central, i ni tan sols va assistir a cap debat sobre els comptes en temps de l'extresorer Luis Bárcenas, ni en els 30 anys que ha dirigit el PP, ja que les funcions del ciutadà Mariano Rajoy al capdavant del primer partit d'Espanya es limitaven a "qüestions polítiques, no comptables", ha insistit en reiterades ocasions davant el tribunal de l'Audiència Nacional durant les dues hores que ha durat la declaració del president espanyol per la trama Gürtel.
Rajoy ha arribat aquest dimecres al jutjat de San Fernando de Henares entrant pel garatge per evitar les protestes que la Coordinadora 25-S havia organitzat a la porta amb xiulets i pancartes. Ja dins de l'edifici, el president espanyol ha accedit a la sala del judici amb pas ferm i s'ha assegut a la dreta del tribunal amb les mans entrellaçades, moment en què ha desplegat les seves formes de parlamentari per trencar la solemnitat del moment. "Miri, jo era un polític i ho segueixo sent", advertia abans d'exposar la lliçó i arrencar riures dels assistents.
Rajoy ha negat les declaracions de Bárcenas en seu judicial. En primer lloc ha titllat "d'absolutament falsos" els presumptes sobresous que l'extresorer va atribuir als càrrecs del partit. "Cobràvem un sou de diputat i teníem un complement que es declarava a Hisenda. Aquest el vam deixar de rebre un cop vam entrar al Govern", ha dit Rajoy, repetint la mateixa tesi que l'actual tresorera del PP, Carmen Navarro, en la seva compareixença al Congrés dels Diputats fa dues setmanes. En segon lloc, el gallec ha afirmat que el PP no va rebre cap "donació" de particulars o empreses, cosa que seria il·legal.
Preguntat pels papers de Bárcenas, Rajoy ha negat que avalés la licitud del patrimoni del compte a Suïssa, tot i que el seu nom hi apareixia i així l'hi ha destacat una de les acusacions. "En absolut, com havia de fer-ho", ha reblat el president espanyol afirmant que ho va saber per la premsa. S'ha acabat de desentendre, però, quan ha reproduït una conversa de quan aquest va deixar el PP el 2010. "Ens va dir que tenia necessitat d'una sala per als seus documents, que se'ls emportaria i que necessitava el cotxe del partit mentre iniciava una nova vida. Ens va semblar raonable", ha exposat.
Ara bé, el gallec ha hagut d'aprofundir sobre la relació posterior amb el seu extresorer, amb qui diu que no va tornar-hi a parlar després del missatge de mòbil "Luis sé fuerte", ni trucant-se de forma directa, ni per mediació de tercers. "Un envia molts missatges, però no vaig fer absolutament res", ha afirmat. Preguntat aquí sobre què significava llavors la frase "fem el que podem", Rajoy no s'ha encongit i s'ha tornat somrient que volia dir "es feia el que es podia", però no per perjudicar la investigació.
Contra Aguirre, de nou
La qüestió és que Rajoy no seia als estrats de l'Audiència pel cas Luis Bárcenas, convertint-se així en el primer president espanyol a fer-ho, sinó pel període 1999-2005 de la Gürtel i per una altra personalitat: Francisco Correa.
El cap del govern central ha assegurat que ell no coneixia Correa personalment, ni els seus negocis, més enllà de potser "únicament i exclusivament saludar-lo en un acte públic", ha dit com deixant en interrogant si fins i tot això s'hauria produït mai. L'argument és que ell no es feia càrrec de temes econòmics "cosa que s'entén molt bé" perquè la separació de funcions era "nítida" i, a més, no havia dirigit una campanya des de feia 27 anys. "Les coses són com són i no com un voldria que fossin", ha vacil·lat l'advocat d'ADADE (Associació d'advocats demòcrates d'Europa), vinculat al PSOE.
Així i tot, el president espanyol va decidir tallar la relació amb Correa el 2004 pels serveis que oferia al partit. Ha dit que va ser informat per l'extresorer Álvaro Lapuerta que uns empresaris anaven fent servir el nom del PP. Ell va preguntar si hi havia alguna il·legalitat i Lapuerta va assegurar la inexistència de "proves" al respecte. Així ha descarregat la responsabilitat en l'únic extresorer que encara no ha comparegut a la comissió de la caixa B del PP al Congrés per motius de salut. Sí que ho han fet fins al moment Navarro, Ángel Sanchís i Rosendo Naseiro.
Més tard, el president espanyol ha carregat contra una de les seves arxienemigues polítiques, l'expresidenta de la Comunitat de Madrid. Ha dit que es va reunir amb Esperanza Aguirre per escàndols als municipis a Majadahonda i Pozuelo de Alarcón, i va demanar a Aguirre que se n'ocupés "perquè li competia" el tema, tornant a espolsar-se les culpes. Aquí ha tancat que no recordava haver assistit "mai" a un debat dels comptes o pressupostos del partit en els 30 anys que el va dirigir, sinó que la informació es remetia directament al Tribunal de Comptes.