El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha sostingut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la Moncloa actuaria si els dirigents catalans a presó prenen possessió com a consellers. "No em veig a presó exercint les meves funcions de ministre d'Educació, és de sentit comú", ha denunciat De Vigo. Preguntat sobre si hi ha previst un pla en cas que el president de la Generalitat, Quim Torra, ho intentés, De Vigo ha dit que sí, tot i que fonts de l'executiu central no han volgut exposar més detalls sobre què s'estaria estudiant.
El fet és que el portaveu ha intentat rebaixar el to al llarg de la compareixença i ha apostat pel "moment de diàleg" amb la Generalitat, tal com el mateix Mariano Rajoy va anunciar. Per això, De Vigo ha demanat no entrar en "una espiral de desqualificacions" o "política d'imposició", una estratègia que ha donat per "fracassada", en al·lusió a les lleis de desconnexió, el referèndum de l'1 d'octubre o la declaració d'independència. "Aquest govern està a favor del diàleg, sense data de caducitat, dins de la llei. Això en altres països no s'hauria de matisar, però aquí sí", ha exposat.
Tanmateix, el balanç de la setmana és que el diàleg comença truncat, després que cap membre del govern espanyol assistís a la presa de possessió de Torra perquè s'hauria intentat "imposar el nivell de la delegació governamental", deien fonts de la Moncloa. Preguntat per El Nacional al respecte, De Vigo ha llançat la culpa a Torra i a la forma com va prendre possessió, en un acte "indigne", segons sostenen al govern espanyol. També ha dit a aquest diari que encara no hi havia data de la reunió Torra-Rajoy perquè no s'havia conformat el nou Govern completament.
En aquest sentit, el portaveu ha dit que estudiarien la proposta del PSOE de legislar sobre la forma com es pren possessió, després que ni Carles Puigdemont ni Quim Torra fessin referència ni al monarca ni a la Constitució. "No hi ha una forma única legal, tenim una casuística molt gran. S'ha plantejat això, però hi ha alguna jurisprudència, tot i que s'hauria de fer mitjançant una norma amb rang de llei", ha explicat. En segon lloc, ha dit que també s'estudiaria la proposta de Ciutadans per impedir que "pròfugs de la justícia" es presentin a eleccions.
En darrer terme, fonts del govern espanyol diuen que el 155 es podria aixecar de forma immediata un cop hi hagi nou Govern.