Un (altre) pas enrere en la democràcia. Ja és sabut des de fa dos dies que el govern de Mariano Rajoy vol reformar la Llei Orgànica de protecció del dret a l'honor i a la intimitat personal amb un únic objectiu: prohibir els memes.
Si la proposta s'aprovés, les bromes realitzades amb imatges, fotografies i gif a les xarxes podrien ser considerades delicte per no comptar amb el consentiment de les persones que hi apareixen.
Això no ha deixat indiferent ningú i, fins i tot, el Telegraph se n'ha fet ressò sota el títol: "No és una broma: El president espanyol suggereix prohibir els 'memes' a Internet". El rotatiu britànic es mostra sorprès que el PP faci una menció especial al fet que la llei del 1982 no cobreixi aquesta àrea. Una llei que, quan es va elaborar, encara veia de lluny tot el que Internet podia arribar a desenvolupar.
Agafant-se a les paraules de l'advocat Carlos Sánchez Almeida, que assegura que "el pla és posar fre a qualsevol publicació de les imatges sense el consentiment de la persona, l'activitat popular d'usar memes per generar polítiques o crítica social podria arribar a ser perillós", el FT recorda que els promotors de la llibertat d'expressió veuen la proposta com un "atac" contra l'humor i la broma (sana) en la política.
També posa sobre la taula l'etiqueta sorgida a Twitter en el moment en què es va donar a conèixer la notícia #SinMemesNoHayDemocracia i fa un recull de tuits amb memes sobre la prohibició dels memes, com l'Eduardo Manostijeras amb la cara del president espanyol que simbolitza una retallada (també) de la democràcia.
Rajoy quiere que no haya más imágenes como esta, coartar nuestra libertad de expresión. #SinMemesNoHayDemocracia pic.twitter.com/3kQZlOGheu
— cagonros (@cagonros_) 8 de novembre de 2016
O el gif sorgit a les eleccions del 26-J del ja famós "Caminando rápido".
#L6elecciones Resumen gráfico de la jornada electoral del 26-J https://t.co/FVKBXJ0wnt
— Juan Pablo Bellido (@JPBellido) 26 de juny de 2016