El president del govern espanyol Mariano Rajoy obre la via per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Aquest s'activarà amb un requeriment al president de la Generalitat Carles Puigdemont perquè informi si ha declarat formalment la independència, com ha anunciat Rajoy en una declaració institucional a la Moncloa després del Consell de Ministres extraordinari d'aquest dimecres. Constitucionalment, la notificació és el primer pas per aplicar l'article. De moment, però, fonts de la Moncloa no concreten el termini que Rajoy dona a Puigdemont perquè respongui.
"Es pretén que confirmi si ha declarat la independència per oferir claredat a una qüestió de tanta importància. El govern espanyol vol oferir certeses i acabar amb les confusions generades per la Generalitat", ha argumentat el president espanyol sobre la jugada del president català aquest dimarts a la tarda, quan va declarar la independència i tot seguit en va suspendre els seus efectes. D'aquesta manera, el Govern català retornava la pilota a la Moncloa per al diàleg, tal com li havien demanat diversos dirigents europeus els darrers dies, entre ells, el president del Consell Europeu, Donald Tusk.
Així les coses, l'article no necessàriament hauria d'entrar en vigor de forma definitiva si Puigdemont "manifesta la voluntat de respectar la legalitat", ha avisat Rajoy. "Es posaria fi a un període de tensions i ruptura de la convivència, això que s'ha reclamat amb tanta insistència. És precisament perquè torni l'assossec i la tranquil·litat al més aviat possible", ha insistit el cap de l'executiu central. "El senyor Puigdemont té l'oportunitat d’atendre el clamor per mantenir la seguretat jurídica a Catalunya, tenint sempre present el benestar i interès general de catalans i espanyols", ha reblat.
Rajoy compareixerà aquesta tarda al Congrés a les 16 hores per concretar els terminis de la mesura, però es preveu el suport del PSOE i Ciutadans.
El secretari general Pedro Sánchez es va reunir amb el gallec aquest dimarts al vespre a la Moncloa, on el mandatari espanyol n'hauria exposat l'escenari. El suport dels socialistes perquè s'apliqui l'article 155 es considerava clau, tot i que el Partit Popular té majoria al Senat. Això passa perquè el govern espanyol sempre ha manifestat que preferia no trencar la unitat entre partits constitucionalistes. Així les coses, Ferraz s'havia mantingut en l'ambigüitat i havia apel·lat al diàleg amb Puigdemont, com va fer saber a Rajoy en la trobada del passat 2 d'octubre.
En aquest sentit, el suport d'Albert Rivera estava garantit feia dies i ha trucat al cap de l'executiu central aquest matí –ja que no va ser citat al vespre a la cita–. Rivera, però, sempre ha mantingut que el 155 s'havia d'aplicar per convocar eleccions a Catalunya, com a forma de posar fi de manera immediata als plans d'independència. Així ho va fer saber a Rajoy en una reunió que també van mantenir el 2 d'octubre, tot i que la Moncloa preferia esperar fins a trobar indicis que avalessin un article que sovint ha generat molta polèmica en la societat.
Fins al moment, es coneix que els serveis jurídics de la Moncloa creuen possible endegar el 155 en només cinc dies –si la resposta de la Generalitat no els convenç–, després que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría hagués dit a la tarda al Senat que no "permetrien" que visqués instal·lada en la "desobediència". Per tant, la mediació que demanava Puigdemont al Parlament no es produirà, com va recordar Santamaría en la seva breu compareixença. "El diàleg entre demòcrates es fa dins la llei i respectant la seva legalitat", va avisar-lo aquest vespre.