El president espanyol Mariano Rajoy tanca la porta a la proposta de diàleg que li feia el president de la Generalitat Carles Puigdemont, el mateix dia en què la Moncloa també ha obert la via per a l'aplicació de l'article 155 a través d'un requeriment perquè Puigdemont expliqui si va declarar o no la independència. Rajoy ha estat increpat al respecte per diversos grups aquest dimecres al Congrés, però ha sentenciat que no hi havia "mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència", mantenint la pilota a la teulada de l'executiu català.
"És la resposta de Puigdemont allò que marcarà els propers dies. Desitjo que encerti en la seva resposta" ha dit el president espanyol al seu homòleg català sobre el requeriment pel qual s'instarà al dirigent de la Generalitat a explicar si la declaració de la nova República era en ferm. El cap de l'executiu central s'ha tornat llavors afirmant que la voluntat de diàleg no havia existit abans: ha citat la consulta del 9-N i les eleccions plebiscitàries del 27-S de 2015, a més d'afirmar que el resultat de l'1-O estava previst amb anterioritat.
Rajoy ha donat per morta la via de la independència, però ha deixat caure l'oferta de reforma constitucional a què s'ha compromès amb Pedro Sánchez a canvi que li'n donés suport a l'article 155. La portaveu del PSOE Margarita Robles li ha recollit el guant i ha proposta un "projecte de diàleg" on no hi ha d'haver més mediadors que els propis diputats, "representants de la sobirania nacional", ha dit. Això es podria materialitzar en la comissió de modernització de l'Estat de les Autonomies, on Robles ha convidat Puigdemont a canalitzar el conflicte.
El líder de Podemos Pablo Iglesias, en canvi, ha reprès l'oferta de diàleg i mediació que li va fer a Rajoy fa unes setmanes. Ha recordat que el Govern va aturar una declaració d'independència completa perquè el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va trucar en darrer minut per demanar que saturés aquesta via. "Ahir Puigdemont va deixar d'escoltar Mas i va escoltar Tusk. Faci-ho vostè també", l'ha instat. Aquí el líder d'En Comú, Xavier Domènech, ha reprès la demanda d'una consulta pactada. "Diuen que no dialogaran del dret a decidir i amb això estan posant límits al diàleg", ha denunciat.
Des de Ciutadans, Albert Rivera ha descartat la proposta de diàleg amb Puigdemont i ha afirmat que el conflicte sobiranista i un presumpte "problema de convivència" a Catalunya se solucionava "parant el cop, anant a eleccions i reformar la Constitució amb un nou interlocutor", ha afirmat. Per aquest motiu, ha celebrat que el govern espanyol "hagués decidit defensar" la carta magna a través d'activar l'article 155. Segons el dirigent de la formació taronja, la mesura hauria de servir per aturar "el cop més gran a la democràcia des del 23-F" de 1981.
Davant d'aquest escenari, el portaveu d'ERC Joan Tardà s'ha apartat de la reforma constitucional perquè no donava cabuda a la demanda sobiranista. Tardà ha parlat dur directament a Rajoy i li ha pregunta si el seu projecte era "empresonar els independentistes i esperar que els catalans que no ho són l'aplaudeixin", ha denunciat. El dirigent republicà ha insisitit sobre la voluntat de negociació i mediació, tot i que ha advertit que davant la "repressió", no es faria un pas enrere "Guanyarem. El dret a decidir no s'oblidarà. S'hi afegirà la bandera de l'amnistia", ha tancat.
Des del Grup Mixt, Aitor Esteban (PNB) s'ha sumat al diàleg demanant a Rajoy que sobrepassés el lema de la Guàrdia Civil. "Visca Espanya, Visca el Rei, Visca l'ordre i la llei", ha recitat. Per això, ha demanat no aplicar l'article 155, ha denunciat els atacs de Cs al nacionalisme i ha dubtat de les ofertes de reforma constitucional com a via real per resoldre el conflicte. "Encara que tots els bascos i tots els catalans volguéssim canviar la Constitució aquí vostès ens dirien que no", ha exposat. Finalment, ha valorat que Puigdemont no va declarar la independència aquest dimarts, al seu parer.
Al PDeCAT, el portaveu Carles Campuzano ha instat Rajoy a "aprofitar l'oportunitat que li va donar Puigdemont" amb l'oferta de diàleg. En conseqüència, Campuzano també s'ha sumat a la denúncia d'ERC a les paraules del portaveu del Partit Popular Pablo Casado, qui va insinuar que el president català podria acabar com Lluís Companys: detingut i empresonat al 1934. Rajoy ha respost que només necessitava rebre la notificació d'aquest assegurant que no havia declarat la independència. "És de fàcil i obligada resposta", ha tancat.