El govern espanyol reaccionarà "immediatament" a qualsevol intent d'investidura a distància del cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, per evitar que sigui president de la Generalitat des de Brussel·les. Ho va exposar el portaveu de l'executiu central Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, qui va garantir que tot intent seria recorregut "sense vacil·lació". En conseqüència, fonts de la Moncloa consideren que en tal cas el 155 seguiria en vigor –i no s'aixecaria– perquè la suspensió de la investidura per part del Tribunal Constitucional generaria que no hi hagués president escollit.
De Vigo ho va justificar públicament recordant les "vergonyoses jornades" al Parlament amb l'aprovació de les lleis de desconnexió, que demanava no repetir amb una investidura telemàtica. "És una fal·làcia, una pretensió irrealitzable" carregava el portaveu espanyol, exigint el retorn a la normalitat. "No es pot estar a 2000 quilòmetres de distància sent president, no és seriós. La sessió de control també es faria a distància?" reblaven les fonts. Aquestes insistien que la Moncloa posaria tots els mitjans a l'abast per aturar incompliments o reinterpretacions del reglament.
La qüestió és que membres de la direcció del Partit Popular es posicionaven també d'aquest parer, fa uns dies, en una conversa informal amb El Nacional: creien que un nou intent de forçar la llei seria mantenir-se "fora de la legalitat", de manera que el 155 es mantenia vigent. Això passava després que el PP anunciés que presentaria el recurs d'inconstitucionalitat, en tal cas. "És surrealista, com tot allò que han fet darrerament. És un absurd, una forma de riure's del conjunt dels ciutadans. Si no ve és perquè no vol, està simplement fugat", denunciava el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maíllo.
Davant d'aquest escenari, De Vigo suggeria que el proper cap de l'executiu català no tingués processos judicials oberts. "Puigdemont és un fugit de la justícia espanyola, i Catalunya ha de començar a preocupar-se dels problemes dels catalans i no dels seus personals" ha dit sobre la marxa a Bèlgica per evitar ser detingut i empresonat. És més, el portaveu va instar Puigdemont a seguir el camí de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, quan en la declaració al Suprem va abjurar de la via unilateral, i aquesta setmana va renunciar al càrrec pels processos judicials oberts.
La qüestió és que el govern espanyol comença a assenyalar el polític gironí com l'únic escull pel retorn a la normalitat. "Lentament i inexorablement es va deixant veure l'aplicació del 155, no hi ha possibilitat de fer política fora de la llei, abans o després cau el pes de la realitat. Carles Mundó ha deixat la política, Carme Forcadell no vol ser presidenta, Neus Lloveras deixa l'Associació de Municipis, Jordi Sánchez reconeix que el referèndum de l'1-O va ser il·legal" es vantava el portaveu, com situant Carles Puigdemont en l'epicentre de les rèmores del procés independentista.