"Impedirem la independència de Catalunya. Prendrem les mesures necessàries. La secessió no es produirà i el govern espanyol ho impedirà". Amb aquestes quatre frases s'ha referit de forma taxativa el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant el Comitè de Direcció del Partit Popular aquest dilluns, dia abans de la compareixença del president de la Generalitat Carles Puigdemont al Parlament, segons ha informat el portaveu de la formació, Pablo Casado. Ara bé, Casado no ha revelat quines serien aquestes mesures –més enllà d'aplicar la Constitució i el Codi Penal– i tampoc ha volgut aclarir si el suport del PSOE era necessari per al 155, tot i que esperaven "mantenir-se junts". El que sí que ha afirmat és que Puigdemont podria acabar "com qui va declarar fa 83 anys" la independència, és a dir el 1934, en referència al president Lluís Companys, detingut i empresonat per aquells fets.
El PP amenaça Puigdemont que pot acabar com Companys, per @EstefMolina_ https://t.co/Wr5bf0m9hb pic.twitter.com/L5lfrBOY1A
— ElNacional .cat (@elnacionalcat) 9 d’octubre de 2017
El portaveu ha buscat més tard corregir que no parlava del final tràgic de Companys el 1940 –l'afusellament–, però s'ha desfet aleshores en desqualificatius a l'independentisme denunciant que els "únics feixistes són els separatistes" i que "Puigdemont s'ha convertit en un ocupa a la Generalitat i la CUP en uns ionquis de la postveritat", ha dit sobre la legitimitat per mantenir el seu projecte. Per aquest motiu, ha advertit el president català que "dialogui amb el seu advocat", com va fer el lehendakari Juan José Ibarretxe al seu moment, qui li va dir que li podien caure 7 anys de presó si no renunciava al pla sobiranista.
Així les coses, Casado ha exigit a la Generalitat que deixi de banda el projecte independentista sense esperar res a canvi. En primer lloc, s'ha remès als esdeveniments al Parlament aquest dimarts, indicant que mentrestant "no hi ha res a negociar" amb aquells qui ha titllat "terroristes" a canvi "de deixar d'incomplir la llei". Aquí ha comparat Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras amb els artífexs del cop d'Estat del 23-F, Tejero i Armada, com insinuant que no serien interlocutors vàlids, per bé que més tard ha difuminat aquesta possibilitat.
En segon lloc, ha afirmat que no hi hauria bilateralitat amb Catalunya a l'hora de fer pactes, i que rebria un tracte igual a la resta de comunitats autònomes. "No és l'Estat lliure associat de Puerto Rico. Poques transferències queden més a fer a les comunitats autònomes. Si volien parlar de finançament, que haguessin vingut a la conferència de presidents", ha dit.
El portaveu també ha valorat la manifestació unionista que va tenir lloc aquest diumenge a Barcelona, assegurant que eren "un milió de persones", cosa que trauria arguments al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui pretendria declarar la independència en nom de tots els catalans. "Va recordar a l'Esperit d'Ermua, i impedirà que mai més es parli d'un poble català. Constata que els independentistes han aconseguit fraccionar la societat catalana. No estàvem silenciosos, estem silenciats pels mitjans de comunicació", ha inferit al respecte.
Després, Casado ha posat el dit a la nafra sobre el canvi de seu social d'empreses que s'ha produït al llarg dels darrers dies, com a argument per desbaratar els plans d'independència. "Menteixen quan deien que a Catalunya no passaria res si hi hagués un procés de sedició. Ho lamentem molt, i no és cosa del decret [aprovat pel Consell de Ministres la setmana anterior] perquè aquest permet que les empreses es moguin a altres regions. Ells deien que volien ser la Dinamarca europea i ara seran el Kosovo. El seu rànquing creditici està al nivell de Gàmbia", s'ha vantat.
El context internacional també ha estat com un argument per part del PP, afirmant que Europa no volia més fronteres perquè això obriria la porta a altres comunitats com Còrsega, el Vèneto o Baviera a França, Itàlia o Alemanya, com a conseqüències econòmiques per a tota la Unió. "No volem una balcanització d'Espanya, que seria una balcanització d'Europa. Que tindria una conseqüència catastròfica. Ara potser volen impressores per imprimir bitllets perquè no passa res, si marxa un funcionari a qui li han fet xantatge no passa res. Potser els qui han de marxar són ells", ha tancat.