Mariano Rajoy ha elevat el to contra l'independentisme i el Govern destituït en una entrevista aquest dimarts a la cadena COPE, on ha tret pit de l'aplicació de l'article 155 com a exemple de l'actuació contundent al capdavant de la crisi catalana. El president espanyol ha redoblat més tard la duresa, en al·lusió a les paraules de Carles Puigdemont des de Bèlgica sobre que una altra "solució" a la independència era possible, acusant el president de reconèixer l'"engany" de la viabilitat de l'Estat propi. De forma contrària, Rajoy s'ha emplaçat a la comissió de reforma constitucional per a tota oferta a Catalunya.
"Timorat jo amb Catalunya? Jo he aplicat el 155 i he destituït els membres del Govern de la Generalitat, això no es feia des de la Segona Guerra Mundial”, s'ha vantat el cap de l'executiu central en una emissora amb línia editorial propera a la dreta política. L'afirmació responia a figures com la de l'expresident espanyol José María Aznar, que la setmana anterior va tornar a exigir més mà dura contra l'independentisme. "Si haguéssim [aplicat el 155] dos mesos abans ens podien dir alguna cosa (...) tot això ha servit perquè els espanyols sàpiguen que l'Estat es pot defensar", reblava davant les acusacions.
La qüestió és que el govern espanyol fa dies que veu indicis de retorn a la legalitat constitucional, després que Carme Forcadell qualifiqués la DUI de "simbòlica" davant del Tribunal Suprem. "Era mentida que estiguessin preparats i que si s'independitzaven es quedarien a Europa", ha dit sobre el reconeixement de certs consellers sobre la incapacitat d'aplicar el resultat de l'1-O. Rajoy ha carregat també contra Puigdemont per afirmar que una altra solució a la independència era possible, com va dir al Le Soir. "No tinc cap interès a posar-me al seu cap, però crec que està dient a la gent que els ha enganyat", ha tancat.
Precisament, la marxa a Brussel·les de part de l'Executiu català també ha estat objecte de crítica pel número u de la Moncloa. "És allà perquè vol", ha dit sobre les acusacions que a Espanya no hi havia garanties judicials. "Jo em vaig assabentar de la fugida l'endemà, quan ja va aparèixer que se n'havia anat amb cotxe a Marsella", ha reblat. Això sí, Rajoy ha denunciat que es presentessin a les eleccions. "No té cap sentit que una persona que sigui a la presó sigui conseller", ha lamentat, acceptant que ho podien fer perquè no estaven inhabilitats, per bé que al seu parer mentir els inhabilitava ja políticament.
El cap de l'executiu central, però, no ha fet autocrítica sobre els esdeveniments de l'1 d'octubre, com ara les càrregues policials, o sobre si hi va haver errors de funcionament en els cossos de seguretat i d'intel·ligència. "Ni el CNI, ni tots els serveis d'informació no ens van assegurar res, van posar de part seva tot allò que va ser necessari", ha dit sobre la presència d'urnes als col·legis. De manera contrària, ha lloat la tasca "encomiable" de la Policia i la Guàrdia Civil durant el referèndum, afirmant que volia equiparar el seu salari als dels Mossos d'Esquadra.
Arribats a aquest punt, el president espanyol ha ressaltat el suport del PSOE i Ciutadans a un 155 que ha de durar "poc temps" fins a les eleccions del 21 de desembre, que ha dit que lluitarien perquè no guanyessin els independentistes. Aquí ha denunciat el paper del Diplocat, i ha justificat el seu tancament per decret. "En matèria exterior s'han creat una infinitat d'oficines que l'únic que feien era parlar malament d'Espanya". Sobre les altres mesures, però, sí que ha corregit la voluntat incicial del govern central d'intervenir els mitjans públics catalans. "A tres mesos no té sentit i la llibertat d'expressió és un dret bàsic", ha dit.
Igualment dur ha estat Rajoy amb la vaga del 8-N, secundada per ciutadans independentistes indignats pels empresonaments cautelars a vuit consellers i el 155. "No va ser la típica vaga (...) No va tenir pràcticament cap seguiment", ha dit vantant-se abans de carregar. "Vam veure la qualitat humana de qui és capaç de col·locar un nen al mig", deia sobre unes fotografies de criatures assegudes a la carretera. Per això, ha afirmat que el govern espanyol havia obert un procediment per sancionar-los. "Hi va haver més de 200 persones i vehicles identificats", ha exposat.
Amb tot, la setmana que s'enceten formalment els treballs de la comissió per a la reforma de la Constitució al Congrés, Rajoy no ha mostrat garanties que s'intenti adequar el text a les demandes del sobiranisme. "Mai no he estat partidari de fer reformes de la Constitució, estic disposat a escoltar, però no a anar contra la unitat ni la sobirania", ha reblat, en una al·lusió implícita a la proposta de dret a decidir que Podemos hi volia incloure. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de la revisió del model autonòmic, que aquest dimecres "s'avaluarà" a la Cambra Baixa.