El darrer cartutx per buscar una sortida pactada al referèndum no ha durat ni vint-i-quatre hores. El temps necessari per enviar el correu electrònic amb l'oferta del president, Carles Puigdemont, a la Moncloa i rebre la resposta amb la negativa del cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy. El cop de porta no només ha fulminat literalment l'últim intent de buscar una sortida dialogada a la tensió institucional entre Catalunya i l'Estat, sinó que pot haver precipitat el tram final del full de ruta del procés.

La contundència de Rajoy ha desencadenat un efecte no esperat per l'executiu espanyol. L'independentisme havia dissenyat un meticulós recorregut per poder impulsar el referèndum amb totes les garanties i el reconeixement internacional i això incloïa esgotar les vies de l'acord. De sobte, però, l'escenari ha fet un gir accelerat. "La pista per a l'anunci del referèndum ha quedat lliure", admetia un dels estrategs del procés consultat per El Nacional.

Quan Puigdemont va enviar la carta al cap de l’executiu espanyol dimecres advertint-lo que havia arribat “el moment imprescindible perquè els dos governs es puguin asseure a la taula a dialogar”, no feia més que materialitzar un dels moviments d'un programa precís que ha de marcar les darreres passes del procés. La proposta es va veure precedida per la recollida de 500.000 signatures en el marc del Pacte Nacional pel referèndum; la conferència dilluns a Madrid del mateix Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller, Raül Romeva, a Madrid; i l'aprovació aquest dimarts en el consell executiu de l'acord per plantejar formalment al Govern de l'Estat el referèndum, i que s'ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat.

Era el primer cop que l’executiu català formalitzava la seva petició i la darrera oportunitat abans de donar per tancada la possibilitat d'una sortida negociada. Des de Presidència no hi havia intenció d’eternitzar la resposta, Puigdemont havia apuntat públicament un marge d'un parell de setmanes. L’espera, però, ha estat molt més breu que el que preveia el Govern.

A mig matí la carta de resposta de Rajoy arribava a la plaça Sant Jaume i es feia pública, fins i tot a través del compte personal de Twitter del president espanyol. “Considero inexcusable tornar-li a reiterar no només la impossibilitat de prendre part en allò que proposa, sinó la impossibilitat que el seu Govern plantegi tan greu amenaça a la convivència i a l’ordre constitucional”, advertia Rajoy, que ni tan sols ha volgut aprofitar el temps que li permetia guanyar el gest del Govern.

Per no deixar cap esquerda de dubte, l'oficialització d'aquest rebuig s'ha vist precedit aquest dimecres per noves declaracions de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, en el sentit que l’Estat està disposat a fer "el que calgui" per impedir el referèndum.

Puigdemont no ha amagat la decepció. Davant d’una important representació del món econòmic i financer català reunit a la inauguració de la reunió anual del Cercle d’Economia de Sitges, el president ha assegurat que la proposta del Govern era "honesta i ambiciosa" i ha admès que la resposta de Rajoy “no és la que esperàvem ni serveix per resoldre o encarrilar la situació”. Ha argumentat, a més, a instàncies del president del Cercle, Juan José Brugera, el rebuig a acudir al Congrés com proposa l'executiu espanyol -"hem de fer les coses diferents de com les hem fet fins ara i que no ens han permès resoldre la situació", ha argumentat-.

El darrer intent de buscar una sortida pactada al pols de la Generalitat a l'Estat ha durat menys fins i tot del que els seus promotors més escèptics esperaven. El procés entra ja -definitivament- en una nova fase. I ho fa molt més ràpid del que estava previst, per decisió, aquest cop, del Govern espanyol.