"Sol·licito formalment la celebració d'un referèndum". Sembla impossible, però aquestes són les paraules amb què Mariano Rajoy començava la seva intervenció al Congrés dels Diputats el maig del 2006 per reclamar un referèndum sobre l'Estatut de Catalunya. Llavors governava un PSOE liderat per José Luis Rodríguez Zapatero, un president d'Espanya que el 2003 quan governava el PP assegurava ben clar que "apoyaré el Estatuto que apruebe el Parlamento de Catalunya".
En el vídeo, recuperat per La Sexta, s'hi pot sentir qui llavors era líder de l'oposició preguntant a l'executiu socialista que "quina broma és aquesta" en referència al fet que "quan els ciutadans demanen un referèndum perquè volen opinar, la resposta no pot ser: tranquils, no passa res, confiïn en mi".
Rajoy carregava contra el govern de Zapatero recordant-los que "no estem, almenys encara, en un règim populista" i, precisament per això, es lamentava que "no podem ni tan sols imaginar que un govern democràtic s'hi oposi i la rebutgi" perquè considerava que estàvem "davant d'una demanda tan legítima [...], amb un suport tan vigorós".
I és que el president espanyol pensava, llavors, que no tenir en compte les peticions de la ciutadania de Catalunya "derivaria pels terres totes les seves proclames sobre el diàleg" i els subratllava que "aquesta és la veu dels ciutadans, senyories". Una veu que, sustentava, "és molt fàcil escoltar-la i convé fer-ho".
El PP, amb el referèndum
I no només això. Dies abans, el president del PP presentava al Congrés una proposició no de llei amb quatre milions de signatures pel referèndum sobre l'Estatut i ho feia sota l'argument que "no és una iniciativa ni de dretes ni d'esquerres", sinó "en defensa de la nació espanyola i de la igualtat entre els espanyols".
De fet, els populars van començar a recollir signatures ja el gener del 2006 a Cadis i acompanyava el document amb el lema "Tots tenim dret a opinar". Durant aquells mesos, Rajoy es va preocupar de recriminar a Zapatero que l'Estat podria acabar "debilitat" si no es celebrava el referèndum.
Ara bé. La llavors vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va carregar contra els de Rajoy perquè considerava que el que demanaven era "un referèndum inconstitucional" i que, a més, deixava fora un 60% de votants.