El dia en què Espanya celebra els 38 anys que es va promulgar la Constitució ha transcorregut amb un debat obert sobre la seva reforma, en què els grups que haurien de donar suport al projecte coincideixen en un punt de partida i d'arribada: la unitat d'Espanya i la sobirania dels espanyols. Així ho vol el Partit Popular, peça clau que pot garantir que el projecte prosperi amb la majoria que té al Senat. La qüestió té l'acord del president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que afirma que de "nació" només n'hi ha una jurídicament.
"Si preservem la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, els drets i llibertats fonamentals, l'educació, la sanitat i l'estat del benestar", ha exposat el president Mariano Rajoy com a precondicions per parlar de la reforma de la Constitució. Al seu parer, la composició diversa de la cambra no és un obstacle, sinó una "oportunitat" per emular els "consensos" a què es van arribar l'any 1978 quan van impulsar l'actual Carta Magna. "És el nostre projecte de més progrés", ha reiterat el president a l'entrada del Congrés.
En aquest context, a Rajoy no li cal més consens que la suma del PSOE i Ciutadans amb el PP. No li calen les demandes de Podemos, que no ha assistit a aquesta trobada més enllà d'enviar-hi el secretari d'organització, Pablo Echenique, i la secretària d'estudis i programes, Carolina Bescansa. També hi han estat absents els partits independentistes catalans, ERC i el PDECat, com a forma de protesta perquè consideren que aquesta Constitució no els representa i que el seu mandat és el del 27 de setembre del 2015.
Sobre el conflicte territorial, Bescansa ha reivindicat el "dret a decidir el que volen ser dels ciutadans", a més d'un seguit de drets socials. El seu company, Echenique, ha denunciat que l'única vegada que els partits grans es van posar d'acord per a la reforma va ser el 2011, per dir "que la llei de dependència anava després que el Deutsche Bank" amb la reforma de l'article 135. "Els que es diuen constitucionalistes, violen la Carta Magna cada dia, el dret al treball, a l'habitatge", ha lamentat.
Des de Ciudadanos, Albert Rivera també obvia l'independentisme de la seva reivindicació constitucional i demana dirigir-se "a tots els catalans que volen un projecte comú". "No reformarem la Constitució per trencar-la, no ens hem de dividir per identitats i territoris. El que hem de fer és abordar tots els debats a Espanya que interessen: finançament, infraestructures, igualtat", ha dit. I sobre els que no volen coses tangibles, sinó ser nació, ha assegurat: "El debat identitari mai arribarà a bon port", ha tancat.
"De tots"
En el seu discurs institucional, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha demanat prudència al voltant del debat de la reforma constitucional i ha avisat que la Constitució de 1978, fruit d'un acord "de tots", no pot substituir per una altra pensada "només per i per a alguns". Durant el seu discurs a la cambra baixa, Pastor ha fet referència a la possibilitat que aquesta legislatura pugui reformar-se la Carta Magna, qüestió que segons ha defensat, requereix un debat "profund i assossegat, obert a la societat i respectuós amb els procediments", i no situar-se en posicions "immobilistes".