El president del govern espanyol Mariano Rajoy ha respost al seu homòleg Carles Puigdemont per carta demanant-li abans de dijous una rectificació i el retorn a la legalitat constitucional, considerant que de manera contrària, seria "l'únic responsable" que s’apliqués l'article 155 de la Constitució. Això passa perquè el govern de l'Estat interpreta que el mandatari català no ha aclarit la situació amb les apel·lacions al diàleg, i la no resposta al requeriment té el mateix efecte que un 'sí' de facto, sobre si va declarar la independència el passat 10 d'octubre al Parlament.
Ho ha comunicat la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, en una compareixença exprés a la Moncloa. "No era gaire difícil dir sí o no. En un tema tan important com aquest només es demana claredat", ha denunciat la vicepresidenta, que ha lamentat que no "s'entenia l'obstinació, la confusió i la perseverança per tensar la confusió al límit", ha afegit. La qüestió és que Santamaría ha insistit en el fet que Rajoy estava oferint una "oportunitat de rectificar i tornar a la legalitat" prèvia al 5 de setembre, abans d'aprovar les lleis de desconnexió.
Segons fonts de l'executiu central, Rajoy hauria parlat amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, abans d'enviar la carta. En aquesta, demana a Puigdemont que en les hores que falten fins a dijous a les 10 h –el segon termini del requeriment– abandoni un projecte que "només afavoreix aquells que pretenen liquidar la concòrdia cívica i imposar un projecte radical i empobridor per a Catalunya", en una al·lusió implícita a la CUP. Ara bé, segons la vicepresidenta, ja no es tracta només d'aclarir la situació, sinó de "revocar" la declaració d'independència i tornar "al seny".
En cas contrari, entraria en vigor l'article 155 de la Constitució, que segons Santamaría "no és per suspendre l'autogovern, sinó perquè s'exerceixi d'acord amb la legalitat i l'autonomia, d'acord amb els paràmetres constitucionals i estatutaris", ha reblat. En cas oposat, la missiva del president espanyol deixa clar que Puigdemont seria "l'únic responsable" que s'implementi la mesura –obrint la porta a les conseqüències penals–. Arribats a aquest punt, la número dos de la Moncloa no ha avançat mesures per no fer contents els "sectors més radicals" de l'independentisme, ha dit.
Davant d'aquest escenari, la posició de l'executiu central és ferma quant a la interlocució a què l'insta la Generalitat, considerant que només es podria fer un cop torni a la "legalitat constitucional". "No resulten creïbles les seves crides al diàleg en nom del conjunt de Catalunya, quan vostè es nega a parlar amb una part de la seva societat a través dels seus representants", exposa Rajoy a la carta sobre l'oposició al Parlament. "Com vostè sap, representen un nombre superior de ciutadans en vots", diu en la suma de PSC, Partit Popular, Ciutadans i Catalunya Sí Que Es Pot.
En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Santamaría, assegurant que el diàleg "no s'exigeix, es practica". Aquí hi ha tornat novament sobre la negativa de Puigdemont fa uns mesos a comparèixer al Congrés per presentar el seu projecte –amb la condició que fos sotmès a votació, cosa que el Govern va descartar perquè preferia la negociació bilateral–. Això se suma a l'oferiment del PSOE i el govern espanyol sobre que el mandatari català assisteixi a la comissió de la Cambra Baixa on es debatrà en el termini de sis mesos una reforma constitucional encara no definida.
La vicepresidenta ha donat per impossible així tota reunió abans de dijous entre Rajoy i Puigdemont, demanant-li que "deixés d'enredar", perquè tenia a les seves mans evitar mesures posteriors. El gallec reafirma la seva posició en la carta, assegurant que la Unió Europea "havia exposat la posició rotundament contrària a la independència", que l'1 d'octubre no havia estat "una consulta vàlida", i que no podia "acceptar" això que s'estaria denominant com "el conflicte històric entre Catalunya i Espanya", sinó que els únics conflictes serien de legalitat i "fractura social".