Mariano Rajoy s’ha reunit aquest matí amb Edmundo González Urrutia, que va arribar a Espanya el diumenge en qualitat d’asilat polític. L’expresident espanyol segueix així les passes de Pedro Sánchez, que el va rebre ahir a la Moncloa, i s’avança a Alberto Núñez Feijóo, que està de viatge a Grècia. En la trobada, que ha tingut lloc a la seva oficina, Rajoy ha mostrat el seu suport al líder opositor veneçolà com a “guanyador de les eleccions” i li ha traslladat el seu “desig i confiança” que “la democràcia s’instal·li a Veneçuela amb ell com a president del país”, segons indiquen fonts del PP. “Ha estat un honor rebre el president electe de Veneçuela, ell i tots els demòcrates veneçolans compten amb la meva admiració i el meu suport infrangible”, ha manifestat Mariano Rajoy a través de Twitter. El gest arriba menys de 48 després que el Congrés dels Diputats reconegués Edmundo González com a “president electe i legítim” de Veneçuela en tant que “legítim guanyador” de les eleccions presidencials del 28 de juliol en una votació impulsada pel PP i que va tenir el suport de Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària.

 

Just fa una setmana, Mariano Rajoy, juntament amb José María Aznar i Felipe González, va donar suport a una denúncia contra Nicolás Maduro al Tribunal Penal Internacional. Els tres expresidents van mostrar el seu suport a l’informe jurídic que va presentar l’exmandatari colombià Andrés Pastrana per denunciar “violacions generalitzades i sistemàtiques de drets humans”, inclosos els “crims de lesa humanitat” del règim veneçolà de Maduro. Els signants (més de 30 expresidents de l’Amèrica Llatina i Espanya, entre les quals també hi havia els colombians Álvaro Uribe i Iván Duque, l’argentí Mauricio Macri, el mexicà Vicente Fox o el bolivià Carlos Mesa) van assegurar davant de la Fiscalia que els “fets previs i posteriors a les eleccions presidencials” són una “pràctica de terrorisme d’Estat”.

“La meva gratitud al Congrés pel reconeixement de la meva victòria”

Després de reunir-se amb Pedro Sánchez, en una trobada que Edmundo González va qualificar de “grata i productiva”, el líder opositor veneçolà va posar en relleu “totes les forces polítiques espanyoles que lluiten activament pel reconeixement de la voluntat sobirana del poble de Veneçuela” i va mostrar la seva “gratitud” al Congrés pel reconeixement de la seva “victòria a les passades eleccions veneçolanes”. A més, va expressar a Sánchez el “reconeixement pel seu interès de treballar per la recuperació de la democràcia i el respecte als drets humans” a Veneçuela i va mostrar el seu “agraïment al poble i al govern d’Espanya” per rebre’l en “aquestes hores difícils que travessa” Veneçuela. “El meu compromís amb el mandat que he rebut de part del poble sobirà de Veneçuela és irrenunciable”, va reblar.

Per la seva banda, Pedro Sánchez es va expressar en un tuit: “Dono una càlida benvinguda al nostre país a Edmundo González, a qui acollim mostrant el compromís humanitari i la solidaritat d’Espanya amb els veneçolans”, va afirmar. “Espanya continua treballant a favor de la democràcia, el diàleg i els drets fonamentals del poble germà de Veneçuela”, va afegir.

“Un punt negre en la història del PSOE”

El dimecres, després de la votació al Congrés, Alberto Núñez Feijóo va considerar que el rebuig del PSOE a reconèixer Edmundo González havia estat una “equivocació” i va sostenir que és un “punt negre en la història del PSOE”. “No té cap sentit que el Partit Socialista negui el resultat de les urnes. Crec que el president del govern espanyol té algun interès que el poble espanyol no comparteix i que és absolutament injust perquè va en contra dels interessos del poble veneçolà”, va afirmar. A més, va anunciar que el PP treballaria a Europa juntament amb el Partit Popular Europeu per aconseguir el reconeixement a escala continental.

El dilluns, Feijóo s’havia pronunciat en una entrevista a Antena 3 sobre l’arribada d’Edmundo González a Espanya. Va assegurar que, si ell fos president del govern espanyol, li hauria donat asil polític, però amb el “tractament de president electe de Veneçuela” i reclamant alhora al Tribunal Penal Internacional la detenció de Nicolás Maduro. Així mateix, el líder del PP va considerar que Maduro estava “molt més content que el dia anterior perquè havia “aconseguit” que el líder opositor estigués “fora del país”. “Qui ha guanyat? De moment, Maduro. Qui ha perdut? La democràcia veneçolana. Resulta que el polític demòcrata que ha guanyat les eleccions ha hagut de sortir del país i el dictador que les ha perdut es manté al país i controla el govern”, va esgrimir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!