“En els temps que vivim i que viurem aviat, convé no oblidar que el Poder Judicial té la funció d’interpretar la llei i aplicar-la”. Mariano Rajoy empara els jutges i retreu que hi hagi gent que consideri que la democràcia “és votar i res més”. En un acte públic que s’ha celebrat aquest dimecres a Madrid, l’expresident espanyol reitera la seva defensa a ultrança de “l’imperi de la llei” i insisteix que “qualsevol que guanyi les eleccions està sotmès a l’imperi de la llei”. Ha posat en relleu la necessitat de “tenir molt clara” l’arquitectura institucional diferenciada entre poder legislatiu, executiu i judicial i ha recordat que “el legislatiu aprova la llei, però algú l’ha d’aplicar i interpretar i aquest és el Poder Judicial”. A més, sense abandonar els tribunals, ha assenyalat que “si som una Europa de veritat, les sentències d’un país haurien de valer també en un altre país” per no “córrer el risc de convertir això en una broma”. Així s’ha expressat Rajoy durant la celebració del 20è aniversari de Thinking Heads, una consultora especialitzada en gestió de la reputació i lideratge.

 

Qui va ser president del govern espanyol durant el referèndum de l’1 d’octubre, ha considerat que és “preocupant” que alguns comencin a creure que “la democràcia és votar i, a partir d’allà, no hi ha res més” i ha rebutjat la concepció de dir “jo voto i faig el que estimi oportú i convenient”. “Si algú vol convocar un referèndum, per exemple, ha de fer-ho respectant la llei, perquè si no, som a la selva i en la llei del més fort”, ha insistit. En unes paraules que ressonaven a fa uns anys, ha subratllat que “sense llei, no hi ha democràcia” i ha parlat de la situació a Espanya: “Hem assistit a alguns debats certament pintorescos en els últims temps, perquè hi havia qui deia que la democràcia estava per sobre de la llei i que, per tant, votar era un dret que hi estava per sobre de la llei”.

En la seva intervenció, Rajoy també ha fet una oda al consens: és el contrari a “la divisió, la polarització i l’esbronc”, demostra “la civilització de qui el practica” i és “bo per al país”. Segons Rajoy, a Espanya no li ha anat malament en aquests últims 45 anys (des de la Transició) perquè “es va pactar l’important”, un grup de qüestions en el qual ha inclòs la Constitució, les "regles del joc", les "normes de convivència", l’entrada a la Unió Europea, les línies generals de Defensa i Exterior i els estatuts d’autonomia (excepte els d’Andalusia i Catalunya, en dos moments en els quals “hi va haver algun esbronc”).

Així mateix, Rajoy ha fet una crida a la “contenció democràtica” i a la “contenció verbal”. En el primer cas, ha esgrimit que “guanyar no et faculta per fer el que vulguis”, sinó que de vegades “has de pactar”. En el segon cas, ha asseverat que “la política no pot ser un mirall de les pitjors conductes de l’ésser humà: de la mentida, de l’insult i de la mediocritat”. Ha posat d’exemple que no “es pot atacar els empresaris pel fet de ser-ho” i ha reblat que la democràcia són “formes, maneres, paraules i estil”.

Rajoy qualifica Podemos i Vox “d’aiatol·làs incapaços de resoldre res”

L’expresident espanyol també ha tingut paraules per Podemos i Vox. Ha reconegut que la crisi econòmica de 2008 va ser un “caldo de cultiu” per “molts fenòmens” que, quan posteriorment han governat, han demostrat “la seva incompetència i la seva niciesa”. Per Rajoy, “saben dir com de malament que van les coses, però són incapaços de governar”. L’exlíder del PP ha conclòs que al voltant de la crisi econòmica i del problema de la immigració van sorgir “molts aiatol·làs que són absolutament incapaços de resoldre res”, en al·lusió a Podemos i a Vox.