«Ficció, farsa» o «Ball de persones amb màscares, disfressades». Són les dues accepcions que el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans recull per a la paraula mascarada, que és la que ha utilitzat Mariano Rajoy per referir-se al referèndum de l’1 d’octubre. “La celebració d’una mascarada, alguns li van dir referèndum, que mai no ho va ser perquè no complia cap de les normes que comporta la celebració d’un referèndum, fins i tot vam arribar a veure gent entrant en un lloc on se celebrava una suposada votació amb una urna plena de paperetes que, sense cap dubte, portaven de casa seva o d’algun bar de les proximitats”, ha afirmat durant un discurs al Curs Superior de Talent i Lideratge Polític del Goethe-Institut. Per a l’expresident del govern espanyol, un dels fets més rellevants va ser el “suport d’una infinitat de comptes a les xarxes socials que venien de Veneçuela i de Rússia”, sense donar-ne més detalls ni proves. El juliol va transcendir que l’informe de la policia espanyola sobre la trama russa es basa en indicis anul·lats per l’Audiència de Barcelona, que va ordenar al jutge Joaquín Aguirre aturar la instrucció del cas Volhov, centrat a descobrir presumptes vincles entre autoritats russes i Carles Puigdemont. Tot i això, el magistrat intenta esquivar l’amnistia investigant Puigdemont i Artur Mas per traïció.

 

En relació amb la declaració d’independència aprovada pel Parlament de Catalunya el 27 d’octubre del 2017, ha esgrimit que va ser això el que va motivar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i “l’actuació de fiscals i jutges, que van imposar dures condemnes als qui van fer el que no s'havia de fer, contravenint la llei”. “Ja em diran què fa un Estat civilitzat si una part del mateix decideix que se’n va”, ha etzibat als que van criticar la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, ha relatat que, per al PP, s’havien de donar dues condicions per aprovar-lo: “La declaració d’independència i el suport del PSOE, perquè la defensa de la unitat nacional no es fa en solitari per molta majoria que tinguis”, ha argumentat. I ha afegit que aconseguir l’aval dels socialistes “no va ser fàcil”. Finalment, sobre el termini de vigència del 155, ha esgrimit que havia de ser “curt”, al·legant que no hi havia “precedents des de la Segona Guerra Mundial a Europa” d’una “liquidació o dissolució d’un govern per fer aquestes coses”. “Necessitàvem el suport de la resta de països de la Unió Europea”, ha assenyalat. “Vaig fer el que creia que era bo per a Espanya i avui ho continuo creient”, ha conclòs.

“No em van fer fora ni els espanyols ni el meu partit, em va fer fora el Frankenstein”

Mariano Rajoy també ha volgut pronunciar-se sobre la moció de censura que va encapçalar Pedro Sánchez el juny del 2018 i que va portar el líder socialista a la Moncloa. “No em van fer fora ni els espanyols ni el meu partit, em va fer fora el Frankenstein”, ha arguït en ser preguntat per aquesta qüestió, en referència a la suma del PSOE amb Podemos i els partits independentistes i sobiranistes catalans i bascos. I ha aprofitat per utilitzar els silencis per disparar contra Pedro Sánchez: “Va posar en marxa una moció de censura emparant-se amb unes línies d’una sentència després censurada pel Tribunal Suprem. L’argument que es va donar als espanyols va ser la corrupció, però no hi havia cap membre del govern del PP en una causa de corrupció”. “Saben quina va ser l’explicació? La corrupció”. Sis segons de silenci. “Què els sembla?”. Sense afegir res més, però al·ludint a les investigacions que afecten l’entorn de l’actual president espanyol.

Sobre l’actuació del govern espanyol liderat pel PSOE, s’ha mostrat “preocupat” per les “contrareformes” que considera que està impulsant, sense especificar a què es referia exactament (podria ser la reforma de la Llei Mordassa que està en marxa en el Congrés o la reforma laboral que va impulsar Yolanda Díaz fa dos anys i mig). “Cal reformar el que no funciona, posar-se a reformar el que funciona no té cap sentit, es fa per raons ideològiques i per pur sectarisme”, ha esgrimit.

A més, al capítol de retrets, ha llançat dos dards més. “Cal aprovar els pressupostos i si no s’aproven, el que cal fer és agafar la porta i dissoldre la cambra”, ha apuntat, veient la impossibilitat d’elaborar uns comptes públics per al 2024 i davant les dificultats del govern espanyol de tirar-los endavant per al 2025. “Això ara sembla que ja no importa, però hi ha moltes democràcies liberals on sí que importa, aquí és igual: podem estar quinze anys sense pressupost que, pel que sembla, no passa absolutament res”, ha afegit. I sobre la Llei del només sí és sí, ha recriminat al govern espanyol de coalició del PSOE i Unidas Podemos que s’ha de ser “matusser i neci” per “fer una llei que per a l’únic que serveix és per baixar el temps de la presó dels violadors”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!