Mariano Rajoy parla poc, d'ençà que Pedro Sánchez va assumir la presidència del govern espanyol després d'una moció de censura, però sempre que ho fa acostuma a ser contra l'independentisme i defensant l'aplicació de l'article 155 per acabar amb el govern de Carles Puigdemont. Ho ha tornat a fer en una conferència a la Casa d'Amèrica de Madrid, titllant els líders del procés de populistes, ja que van fer creure als ciutadans de Catalunya promeses que no eren capaços de complir i s'han acabat estavellant contra la realitat, segons opina qui va ser president del govern espanyol, citant Ortega i Gasset: "La realitat ignorada prepara la seva venjança", en un dels seus habituals missatges críptics. En la seva intervenció ha assenyalat que els populistes prometen un "futur idíl·lic i un món feliç", quelcom que s'ha pogut comprovar a Catalunya amb els líders del procés, que van acabar empresonats o exiliats, però també al Regne Unit amb el Brexit o Grècia durant el govern d'Alexis Tsipras. En aquests casos, però centrant-se en el britànic, Rajoy creu que els seus promotors ja s'han adonat "que no només no han arribat al paradís sinó que estan més a prop de l'infern".
Segons Rajoy, l'exemple més similar a la desfeta del Brexit (que ha provocat la dimissió de tres primeres ministres als quals se'ls podria sumar una quarta en els propers dies o setmanes) és el procés d'independència de Catalunya. "Què deien als ciutadans? Els hi deien que quan comences el procés arribarien milers d'empreses a Catalunya, entrarien a Europa de seguida i Madrid deixaria de robar-los. Però les empreses no van arribar sinó que van marxar, Europa els hi va dir que no els deixaria entrar de cap de les maneres perquè a la UE s'hi ha de complir la llei, i Madrid va haver de arreglar la prefallida econòmica de la Generalitat", ha resumit en poques paraules la seva visió, més que distorsionada, del que va suposar procés independentista, assegurant que els seus líders van dur a terme un populisme infantil en què tractaven com a nens petits a la gent.
El procés, el millor exemple de populisme segons Rajoy
En aquesta xerrada centrada sobre els perills del populisme, Rajoy ha continuat utilitzant l'exemple de Catalunya i el que va succeir al país durant els mesos de setembre i octubre del 2017, ara fa cinc anys. També ha emprat però, els okupes o les plataformes contra els desnonaments, ja que creu que tots tres tenen en comú una "manca de respecte a la llei i a les institucions". Des dels independentistes fins als ocupes han fet "molt mal", segons l'expresident del govern espanyol, perquè han intentat convèncer a la població que es poden "saltar la llei a la torera", fet que segons Rajoy és "el pitjor que li pot passar a la democràcia": "Quan un se salta la llei, està liquidant la democràcia i quan no hi ha democràcia, com tots ja saben, ens anem cap al oest, a la llei del més fort".
Anant més enllà, Rajoy ha assenyalat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució contra el Govern de Catalunya, com un dels moments més importants de la història d'Espanya, ja que es va assolir un gran consens, de la mateixa manera que va passar amb la Transició o la Constitució: "Vam aplicar el 155 amb un consens polític i tot i que on va ser fàcil, va sortir bé". Amb tot, a pesar de reclamar grans consensos com aquest, ha rebutjat arribar-ne amb Pedro Sánchez, al·legant que té el suport de partits com ERC o Bildu.