L'expresident espanyol del Partit Popular Mariano Rajoy ha recordat el sisè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i la posterior declaració d'independència i aplicació de l'article 155 de la Constitució. "Vaig complir amb la meva obligació. Vaig intentar no aplicar el 155 perquè és un senyal que quelcom no va bé", ha dit Mariano Rajoy en una entrevista al diari ABC. En ella, Rajoy assegura que va parlar amb el president Carles Puigdemont "molts cops", però "quan algú vol brega i se salta la llei a la torera ha de saber que la democràcia es fonamenta entre altres coses en l'imperi de la llei". Tot i això, s'ha ventat d'aplicar l'article 155, dient que va aconseguir que cap país del món donés suport al "disbarat" de la declaració d'independència.
Treu pit d'haver "desinflamat" el conflicte
Així mateix, relata algunes converses amb l'entorn de l'aleshores cap de l'oposició al Congrés, Pedro Sánchez, així com una reunió amb Salvador Illa i Miquel Iceta i els contactes entre l'aleshores vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, amb Carmen Calvo. Rajoy també assegura que la "desinflamació" del conflicte català s'ha produït gràcies a l'aplicació del 155 i no a les polítiques del líder del PSOE, Pedro Sánchez. "El que va servir realment el 155, que abans ningú sabia el que era, va ser perquè avui tothom sigui conscient que Espanya és una democràcia que quan és atacada es pot defensar i ho fa", ha defensat l'expresident espanyol.
Rajoy també nega haver "subestimat" l'independentisme després del triomf que va suposar el Primer d'Octubre. Ho assegura posant d'exemple les "victòries" al Tribunal Constitucional: "Vam estudiar molt bé el que van fer". De fet, l'exlíder del PP assegura que cap manifestant va desobeir al govern espanyol, sinó que van desobeir a la justícia. "La justícia va fer el que havia de fer", opina Rajoy, qui no fa cap autocrítica respecte a l'actuació de l'1-O. "Els jutges van donar l'ordre que no se celebrés, la policia va actuar per evitar que s'incomplís una llei i una ordre judicial i per tant jo crec que es va fer raonablement", subratlla l'excap de l'executiu espanyol, qui també nega haver judicialitzat la política.
L'expresident espanyol explica que va estar parlant del problema català durant tres o quatre anys. Primer, amb Artur Mas, qui va ser el que va encendre "la metxa", i després amb Puigdemont. Rajoy també critica a Mas per la convocatòria successiva d'eleccions durant els mesos del Procés: "A mesura que es puja en l'escalafó, les responsabilitats són molt majors i no pots prendre decisions pensant en si et votaran, a fer-te el simpàtic i creure que això és el que li diverteix a la gent". Rajoy també es mostra contrari a una possible reforma de la Constitució, ja que no hi veu "cap raó" i considera que no es pot "jugar amb l'ànima de l'Estat". "Les decisions més difícils són no prendre cap decisió", afirma.
Contrari a l'amnistia
L'expresident del govern espanyol també es mostra contrari a una possible amnistia titllant-lo de "frau". "Sánchez va dir que faria tot el contrari. És contrària a la Constitució", opina Rajoy, qui ho considera "totalment immoral". De fet, considera que una possible amnistia suposaria dir als jutges, policies, fiscals, a la democràcia espanyola i a la gran majoria d'espanyols que "no valen res". "Que tota aquella gent estava equivocada i la Constitució mal feta", ha subratllat. Tot i això, creu que una amnistia ja és un fet "irreversible" i espera que no es produeixi cap referèndum. "És contrari a l'existència d'una nació", diu.
Rajoy també elogia l'actuació del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, assegurant que ha "unit el partit". Alhora, critica el PNB per no voler pactar amb els populars: "Tenen un pànic cerval a quedar-se sense el Govern Basc i que els avanci Bildu". Alhora, descarta a hores d'ara un acord entre Partit Popular i PSOE mentre Pedro Sánchez lideri els socialistes espanyols.