L'exdirigent del PCE i fundador d'Izquierda Unida, l'economista Ramón Tamames, està negociant amb el partit ultra Vox la seva participació en una moció de censura contra Pedro Sánchez, segons informa El Mundo. Al Congrés espanyol les mocions de censura no és necessari que estiguin encapçalades per un diputat, sinó que els partits hi poden presentar qualsevol ciutadà. Tamames es va reunir dimecres amb el líder de Vox, Santiago Abascal, i preveu anunciar la decisió dimarts vinent. "La situació del país mereix un examen de la sobirania nacional" en la feina del president espanyol, afirma Tamames. "Estic estudiant l'oferta: ho estem veient i negociant; la setmana entrant ho decidirem", afegeix en declaracions al diari.
L'economista exmarxista afirma que seria bo que el PP també participés en la moció de censura, i també alguns diputats del PSOE, però recorda que amb 33 diputats és suficient per presentar-la. També recorda que no és la primera vegada que es reuneix amb Abascal.
Destacat lluitador antifranquista espanyol, Tamames va ser militant del PCE des dels anys 50. Va participar en una revolta d'estudiants el 1956 i va enviar una carta al govern franquista reclamant la reconciliació i el retorn dels exiliats. La resposta del franquisme va ser decretar l'Estat d'excepció i ordenar presó per als responsables, entre ells Tamames. Quan va venir la transició política va ser diputat al Congrés pel PCE, i posteriorment vicealcalde de Madrid amb el socialista Enrique Tierno Galván. L'any 1981 va abandonar el PCE i va crear una denominada Federació Progressista, que participaria en la fundació d'Izquierda Unida el 1986. Finalment s'acostaria al CDS, hereu de la UCD d'Adolfo Suárez.
A banda de la trajectòria política, Tamames també té un dilatat recorregut acadèmic, on destaca la seva obra Estructura económica de España (1960), de clara influència marxista i considerada un clàssic. A més d'aquest volum, n'hi ha d'altres com Los monopolios en España (1967), La economía española (1986), Guia del Mercado Común Europeo (1986), Diccionario de economía (1988), Un nuevo orden mundial (1991) o La reconquista del paraíso, entre d'altres.
En diverses entrevistes, l'economista s'ha mostrat molt crític amb el procés independentista de Catalunya, i també amb les actituds "sectàries" de l'esquerra.