Raquel Sans deixarà de ser portaveu d’Esquerra Republicana per centrar-se en la candidatura alternativa a Oriol Junqueras, segons ha avançat Nació i ha pogut confirmar elNacional.cat. Aquest dijous al migdia es presentarà la candidatura de la qual formarà part Sans, que duu el nom de "Nova Esquerra Nacional". La candidatura encara no ha escollit qui s'enfrontarà a Oriol Junqueras pel lideratge del partit, en el congrés que els republicans tenen previst celebrar pel 30 de novembre.

La convocatòria de la candidatura alternativa ha arribat aquest dimecres als militants a través de missatges de text, enviada a nom d'un "grup de persones que creiem que el partit necessita una renovació, per tal de començar un nou cicle polític pel país liderat per Esquerra Republicana". Aquesta irromp tot just dos dies després que s'anunciés la presentació de la candidatura d'Oriol Junqueras a Olesa de Montserrat el pròxim 21 de setembre. La candidatura de l'expresident i la direcció del partit també s'han reunit aquest dimecres al matí per tractar un possible avançament del congrés nacional del partit, i s'ha acordat que s'esperarà la resposta de la Comissió de Garanties per evitar que hi hagi cap dubte jurídic i "que es garanteixi que la data en què se celebri respecti els drets de tots els militants", segons han apuntat fonts del partit.

A la Comissió de Garanties ja havia rebut dos informes aquest matí. Primer un presentat per quatre militants, entre els quals l'exconseller d'Exteriors Bernat Solé, que han registrat una petició per comprovar si la data escollida incomplia els estatuts d'Esquerra. La mateixa direcció també hi ha sol·licitat un informe jurídic, per saber si és possible avançar el congrés del partit, tot i que lamentaven que aquest debat s'hagués plantejat a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, on els retrets entre els dos sectors són constants, abans de tractar la situació aquest dimecres, quan ja estava prevista la reunió. Ara, s'esperarà a la resposta de la Comissió. 

Decidir si es mou l'agenda

La data escollida inicialment, era per mig any més tard dels fatídics comicis per Esquerra, i es va triar per evitar fer-la coincidir amb un procés electoral en cas de repetició, un fet que ja ha quedat descartat. També donava espai al sector de Rovira, del que en forma part Sans, per trobar un candidat a la presidència del partit, per fer front a Junqueras. De moment, aquest nom encara no s'ha fet públic, i l'expresident continua amb la seva gira arreu de Catalunya per escoltar la militància i ja ha anunciat la data en què presentarà públicament el seu projecte. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!