Polítics que podrien seguir les passes de The Guardian i abandonar X (antic Twitter) de forma definitiva. Si l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ja va abandonar la xarxa social d'Elon Musk el passat setembre, ara la diputada d'ERC Raquel Sans, juntament amb els diputats dels Comuns Jéssica Albiach i David Cid, s'han creat un compte de Bluesky per preparar el terreny per deixar X. Ho han explicat tots tres a través d'una piulada i una captura del seu perfil a Bluesky, una xarxa creada per un exdirectiu de X abans de l'arribada d'Elon Musk i que funciona de forma semblant a l'antic Twitter.
El diari britànic The Guardian va anunciar la seva decisió aquest dimecres amb els arguments que X "és una plataforma tòxica i que el seu propietari, Elon Musk, ha pogut utilitzar la seva influència per donar forma al discurs polític”. De fet, unes explicacions que comparteixen aquests tres diputats i que s'hi podrien sumar de més. Precisament, aquest mateix dijous ha estat La Vanguardia qui també ha pres la decisió de marxar d'aquesta xarxa social, una fet que ja va anunciar l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau l'abril del 2021.
Tot plegat podria provocar l'adeu en massa de la xarxa social de X, sobretot, amb els arguments que, des que Elon Musk va comprar l'empresa, l'algoritme promociona perfils xenòfobs, notícies falses i discursos antipolítics. Aquestes decisions també arriben després de la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials als Estats Units. El president electe nord-americà comptarà amb el mateix Musk dins la seva administració com a director del nou Departament d'Eficiència Governamental i això ha provocat enrenou. El propietari de X, a més, també ha rebut crítiques en aquest sentit per utilitzar la xarxa social a favor de Donald Trump.
La cosa no només es queda aquí. L'any passat, National Public Radio [NPR], l'organització de mitjans dels Estats Units sense ànim de lucre, va deixar de publicar a X després que la plataforma de xarxes socials l'etiquetés com a "mitjans afiliats a l'estat". PBS, una cadena de televisió pública dels Estats Units, també va suspendre les seves publicacions pel mateix motiu.
Aquest mes, el festival de cinema de Berlín, destacava un article al mateix diari, va dir que deixava X, sense citar una raó oficial, mentre que el mes passat, la policia del nord de Gal·les va dir que havia deixat d'utilitzar X perquè "ja no era coherent amb els nostres valors". A l'agost, l'hospital ortopèdic Royal National va dir que deixava X, citant un "augment del volum de discurs d'odi i comentaris abusius" a la plataforma.
La Comissió Europea segueix a X
L'altra cara de la moneda és la Comissió Europea, que ha defensat aquest dijous l'ús de la xarxa social X per comunicar la seva gestió als ciutadans, encara que va dir que està "monitorant els esdeveniments" després que alguns mitjans de comunicació hagin suspès els seus comptes en la plataforma, per considerar que contribueix a la desinformació. Thomas Regnier, portaveu de la institució, ha explicat que X és una de les quinze xarxes socials que usa la Comissió per comunicar-se, però ha recordat que ja ha suspès les seves campanyes publicitàries després que obrís una investigació contra la xarxa social d'Elon Musk l'any passat per considerar que contribueix a la propagació de contingut terrorista després de l'atac de Hamàs contra Israel. De fet, això podria culminar amb una multa de fins al 6% dels ingressos de l'empresa.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!