“En la seva condició d’autoritat, s’hauria enriquit il·lícitament i a través de diferents empreses sota el seu domini, relacionant-se aquesta licitud amb l’exercici d’un càrrec públic”. Aquesta és la hipòtesi que estudia la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) en el darrer informe que va aportar en el marc del ‘cas Rato’.
Segons apunta avui al matí el diari El Mundo, Rodrigo Rato hauria blanquejat milions d’euros quan va ocupar el càrrec de director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI). L’informe apunta que l’expresident de Bankia va facturar 31,2 milions a través d’una empresa opaca mentre estava al capdavant de la institució internacional. Concretament, la UCO considera que ho feia a través de Cor Comunication, una companyia que la mateixa unitat policial defineix com a “societat constituïda de manera opaca”.
El text que desglossa El Mundo adverteix que l’empresa es crea, presumptament, per facturar diners amb empreses privatitzades o en procés de privatització amb l’objectiu d’assolir una “opacitat intencionada” que dificultaria la connexió entre aquestes empreses i la figura de Rato. Del 2004 al 2007, els anys en què el polític va exercir el seu càrrec de director del FMI, més del 90% de la facturació de Cor Comunication va provenir d’empreses privades que la policia associa amb el seu vincle familiar.
A més a més, la UCO destapa que Rodrigo Rato ja amagava set milions d’euros a l’estranger en la seva etapa com a vicepresident del Govern de José María Aznar i que va fer servir el seu compte oficial de correu electrònic del FMI per a gestionar les operacions de blanqueig.
Escapada del Fons Monetari
El mateix diari també assegura que les raons per les quals Rato va abandonar la direcció del FMI sense donar massa explicacions tenen a veure amb l’autoria externa que van fer a l’organisme internacional. Concretament, l’exministre d’Economia va deixar el seu càrrec tot just dos dies després que l’interroguessin per les seves empreses offshore en paradisos fiscals.