Quan fa temps que no et veus amb el teu millor amic o amiga les retrobades són memorables, molta xarrera i una bona dosi de crítiques, que serà més o menys maco, però a tothom li agrada. Això és el que ha fet el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous a Roma, on ha viatjat per reunir-se amb una molt bona amiga, la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni. I què han fet durant aquesta trobada? Doncs elogiar-se l'un a l'altre i criticar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i les seves polítiques migratòries. La trobada ha anat d'allò més bé, però hi ha algú que s'ho ha hagut de mirar des de lluny, un dels grans experts a criticar el president espanyol, que s'hauria sentit molt a gust en aquesta trobada: La Razón. El diari comparteix la imatge d'un molt somrient Feijóo donant la mà a Meloni, també encantada d'aquesta visita. El líder del PP ha defensat des de la capital italiana la política migratòria de la primera ministra d'Itàlia i els seus “bons resultats” davant de la del president del govern espanyol. “Vosaltres recordareu que l'abril de l'any 2023 el primer ministre espanyol, el senyor Sánchez, va venir a visitar la presidenta del Consell de Ministres d'Itàlia, la senyora Giorgia Meloni, i va dir textualment que el govern italià i el govern espanyol tenien interessos alineats en matèria migratòria. Què és el que ha passat des d'abril del 23 fins ara? Que Itàlia ha treballat i ha tingut bons resultats per aturar el trànsit de persones i Espanya no ha treballat i avui és el país amb més pressió migratòria irregular de la Unió Europea”, ha assegurat Feijóo.

El Mundo també es fa ressò de la trobada entre Feijóo i Meloni i destaca que el dirigent popular ha demanat a la primera ministra italiana una “aliança del sud de la UE”. En què? “En reptes compartits, amb la immigració com a primer problema prioritari”. “I que per sobre de la ideologia dels governs es trobin solucions compartides”, expliquen fonts properes a la trobada al citat diari. Segons sembla, aquesta va ser la principal petició de Feijóo durant la reunió de 45 minuts. Per cert, les mateixes fonts asseguren que Feijóo va felicitar la líder del partit ultradretà Fratelli d'Italia pel nomenament del ministre italià Raffaele Fitto, com a vicepresident executiu de la Comissió Europea responsable de Cohesió i Reformes. A Feijóo, al contrari que la vicepresidència de Teresa Ribera, aquesta li sembla “una cartera clau”.

En clau internacional, aquest dijous el líder opositor veneçolà Edmundo González va denunciar haver estat coaccionat per les autoritats chavistes per firmar un document en el qual reconeixia la victòria del president Nicolás Maduro a les eleccions, a canvi de permetre la seva sortida del país rumb a Espanya. L'ABC apunta que “l'entrada de chavistes a la residència de l'ambaixador desmenteix Albares” que, afegeix, afirma que només hi va haver contactes amb el règim bolivarià per l'avió que va treure l'opositor. El diari carrega contra el ministre d'Exteriors del govern espanyol, José Manuel Albares, ja que va fer aquesta afirmació i ara González ha explicat com, estant ell a la residència de l'ambaixador d'Espanya, van anar-hi el president de l'Assemblea, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta del país, Delcy Rodríguez, amb un document que havia de ratificar per poder sortir del país. “O firmava o m'atenia a les conseqüències”, ha assegurat. Ara bé, la portada de El País titula que el líder opositor ha negat coaccions del govern espanyol, tot el contrari del que deia el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, aquest dijous. El dirigent popular va acusar el govern d'Espanya d'estar “implicat” en el “cop d'estat” de Nicolás Maduro contra la democràcia veneçolana. “És un cooperador necessari, un còmplice del dictador Maduro en l'operació per tallar el cap a l'oposició democràtica de Veneçuela”, va asseverar en una entrevista on va comentar el vídeo d'Edmundo González denunciant les “coaccions”. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?

La Razón
La Razón
El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!