Els referents històrics del diari ‘La Razón’ són els que són. El nacionalisme espanyol tronat, excloent i antidemocràtic que només concep una idea d’Espanya basada en la unitat per la força i la repressió de la divergència forma part del pòsit editorial d’un mitjà que, un cop els presos polítics han sortit en llibertat, no ha tingut gaires problemes a emmirallar-se en el líder falangista José Antonio Primo de Rivera per carregar contra la concessió de la mesura de gràcia. Ras i curt, el gran referent del feixisme espanyol esdevé exemple a seguir per als lectors del diari del comissari Marhuenda.

En l’article ‘Las palabras sobre Cataluña que Primo de Rivera podría decir hoy’, publicat poc després de la sortida de la presó dels indultats i signat per Andrés Bartolomé, s’estableix un paral·lelisme entre els estirabots del nacionalisme espanyol d’arrel feixista reaccionant davant dels Fets d’Octubre del 1934 i l’actual situació a Catalunya, i s’il·lustra amb un seguit de frases del falangista com ara “la traïció dels partits polítics, com el socialista, han posposat  la dignitat d’Espanya als seus interessos”. El falangisme, l’ou de la serp que al capdavall va provocar la Guerra Civil Espanyola, com a exemple.

De fet, la tesi de l’article és que tot allò que defensava el feixisme espanyol fa 87 anys té encara vigència avui i que el nacionalisme espanyol ha de reaccionar proclamant “a crits la resolta voluntat de mantenir unida Espanya”.

El diari considera que aquestes paraules de Primo de Rivera “cobren sentit especial després de la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’indultar els líders del ‘procés’, un gest que deixa en evidència el peatge del PSOE als socis independentistes catalans –i també bascos– que li van oferir el seu suport per formar un Executiu de coalició”.

“Unidad de destino en lo universal”

De fet, l’article també recorda que una de les màximes de Primo de Rivera era aquella de la concepció d’Espanya com a “unidad de destino en lo universal”, i que el líder falangista va fer declaracions d’amor com “estimem Catalunya per espanyola, i perquè estimem Catalunya l’estimem més espanyola cada cop”.

Que gairebé noranta anys després subsisteixi una concepció espanyolista disposada a defensar la unitat a qualsevol preu no és res de nou. Que un diari reconegui que el referent és un líder feixista ja son figues d’un altre paner.

 

Imatge principal: Segell amb l'efígie de Jose Antonio Primo de Rivera i el lema 'Arriba España' / Otto Wunderlich - Instituto del Patrimonio Cultural de España