El cap de l'Estat espanyol i les Forces Armades està desaparegut en la crisi migratòria entre la frontera de Ceuta amb el Marroc. Felip VI no s'ha pronunciat de forma oficial ni púbica tot i conèixer i mantenir una llarga tradició de relacions familiars amb el règim monàrquic de Mohamed VI. Ha estat a través dels governants de Ceuta i Melilla que hem conegut l'únic gest del rei que ha transcendit.

Des del Partit Popular de Ceuta, han publicat a twitter: "El rei Felip ha trucat el president Juan Vivas per traslladar-li la seva solidaritat amb Ceuta i un missatge d'ànims a la ciutadania. Moltes gràcies, Majestat".

Felip VI Ceuta TUIT

Tuit del PP de Ceuta

El mateix ha fet el compte oficial del govern de la ciutat autònoma de Melilla: "El president Eduardo de Castro ha rebut una trucada telefònica del Rei Felip VI, traslladant el suport de la Casa Reial a la Ciutat de Melilla. Sa Majestat ha expressat un missatge d'ànims a la ciutadania melillenca davant dels fets derivats de les relacions amb el Marroc". Tot i que la crisi està centrada a Ceuta, des de Melilla també s'han viscut alguns episodis de la policia espanyola davant l'arribada d'immigrants. Aquesta nit, una quarantena de subsaharians han intentat arribar per carretera i la guàrdia civil els ha aturat.

Felip VI TUIT

Tuit del govern de Melilla

Si anem al detall d'aquests dos comunicats, parlen que Felip VI s'ha limitat a traslladar "suport", "ànims" o "recolzament" i defineixen aquesta crisi, en el cas del govern de Melilla, "de fets derivats de les relacions amb el Marroc". Un missatge i un ús de paraules molt generalistes que estan lluny de les declaracions contundents i de confrontació directa amb què aquestes dues entitats i els seus representants es refereixen, en primera persona, quan parlen del govern marroquí i la relaxació policial d'aquests a la frontera. A tall d'exemple, el popular Juan Jesús Vivas, president de Ceuta, ha declarat davant dels mitjans de comunicació que "no es tracta d'una crisi migratòria, sinó d'una invasió" marroquina.

Les relacions de Felip VI amb Mohamed VI

Mohamed VI va proclamar-se rei l'any 1999, després de la mort del seu predecessor, Hassán II. Felip VI va fer el mateix el 2014 després de l'abdicació de Joan Carles I. La relació no és tan estreta com la dels seus pares però els borbons sempre han mantingut bones relacions. L'any 1975, l'emèrit va pactar en secret amb Hassan II que la gran Marxa Verda, amb la qual el Marroc es va apoderar del Sàhara Occidental, pogués entrar en l'última colònia espanyola. Per la seva banda, Felip VI ha protagonitzat el darrer viatge a Rabat l'any 2019 amb què va subscriure deu acords bilaterals entre els dos estats.

Fotografia: imatge de recurs de Felip VI amb militars espanyols aquest mes de maig