Ningú a Palau confiava en l'absolució. Però tot i esperar-se una condemna, la contundència de la sentència al procés ha trasbalsat el Govern de la Generalitat, on la majoria dels seus membres mantenen estrets llaços d'amistat amb els presos. Amb tota solemnitat, des de la galeria Gòtica on fa dos anys Carles Puigdemont va comprometre's a aplicar els resultats de l'1-O, el president Quim Torra ha comparegut per denunciar "l'hora greu que viu Catalunya", reclamar l'amnistia i anunciar que demanarà reunir-se de manera urgent amb el rei i amb Pedro Sánchez.

Durant el seu discurs, Torra ha estat flanquejat pel vicepresident Pere Aragonès, pels consellers, el president i la mesa del Parlament, els expresidents de la cambra catalana i l'expresident Artur Mas. Un helicòpter de les forces de seguretat espanyoles ha estat sobrevolant l'edifici i des de l'interior podien escoltar-se també els crits provinents dels manifestants que començaven a arribar a la Plaça de Sant Jaume. El text pronunciat, pactat amb ERC i acabat d'enllestir no fa ni 24 hores, ha dedicat paraules d'agraïment i lloança per "als dotze condemnats". Persones, ha destacat, "honorables, demòcrates i pacífiques". Alhora, ha qualificat la sentència "d'insult a la democràcia i menyspreu a tots els catalans". 

"La sentència és extensiva a tots els catalans", ha denunciat el cap de l'executiu, que ha recordat que "fer un referèndum no és cap delicte, no està ni contemplat al codi penal". Com ja ha fet en anteriors compareixences, Torra ha refermat el compromís del seu Govern a "no defallir" en el camí cap a la independència, que seguiran avançant "sense excuses". En relació a les mobilitzacions que ja han comemçat a fer bullir els carrers de Catalunya, el president ha convidat a respondre amb "determinació, serenor, fermesa, civisme i amb sentit democràtic i pacífic". 

En acabar la declaració, el president ha aprofitat per anunciar que ha demanat a Roger Torrent una compareixença al ple del Parlament on s'acabarà de definir la resposta a la sentència. També ha explicat que avui mateix enviarà una carta al rei i al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sol·licitant-los una reunió urgent per abordar "la crisi" que s'obre arran del veredicte del Suprem. Els adjuntarà, a més, el text de la declaració que ha llegit aquest matí. 

Equilibri entre la via pragmàtica i la confrontació

La primera reacció del Govern, doncs, manté de moment la prudència. La declaració ha estat un autèntic exercici d'orfebreria, per trobar l'equilibri entre les dues ànimes que imperen al si de l'independentisme: la confrontació vs pragmatisme. Segons expliquen fonts del Govern a ElNacional.cat, ​el text va acabar de polir-se aquest diumenge. Al centre, la priorització del blindatge de les institucions d'autogovern, amb l'ombra de l'aplicació del 155 planant sobre el Palau de la Generalitat. 

Els socis de Govern han rebut la notícia de la sentència per separat. Cadascun d'ells es trobava reunit amb els seus quadres de partit. Mica en mica han anat arribant a Palau, on des de quarts de nou del matí ja hi havia el president de la Generalitat.

En acabar la declaració insitutcional, el president Torra s'ha desplaça fins a la Plaça del Rei, on s'hi celebrava un acte amb els familiars dels condemnats. Una estona abans de la compareixença del Govern, diputats de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i també alguns representants dels comuns s'han concentrat a l'escala del Parlament acompanyats de treballadors de la cambra, visiblement emocionats.