L'eliminació del Premi Nacional de Tauromàquia anunciat aquest divendres pel ministeri de Cultura està despertant les crítiques furibundes de PP i Vox contra el govern espanyol. El conseller de Cultura, Turisme i Esports de la Comunitat de Madrid, Mariano de Paco, ha titllat de "lamentable" la decisió de Cultura. De Paco considera que Ernest Urtasun "no treballa gaire" i quan ho fa és per "entorpir el bon desenvolupament de la cultura". El conseller madrileny ha defensat que "la tauromàquia és Patrimoni Cultural, igual que ho és el flamenc", i ha afirmat que la decisió de "descolonitzar" els museus no "és el camí que ha de seguir". En aquest sentit, ha destacat que el ministeri té altres assignatures pendents com "la llei del Cine, del Mecenatge o girar les unitats de producció". Per concloure, De Paco ha instat Urtasun que se "centri en els problemes de la Cultura" i en la gestió per "treballar per als ciutadans".
En paral·lel, la delegada de Cultura a l'Ajuntament de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, ha rebutjat la decisió i ha afirmat que "Lorca, Picasso, Chávez Nogales o Enrique Tierno Galván avui estarien molt disgustats". "L'anunci del ministre Urtasun és una prova que, de nou, es fuig dels problemes reals del Ministeri de Cultura per centrar-se en altres coses i per fer un tipus de política que en res beneficia ningú", ha sostingut Rivera de la Cruz.
"Espectacle vergonyós"
Seguint amb el Partit Popular, des d'Andalusia tampoc s'ha rebut bé la nova mesura del Ministeri de Cultura. El conseller de Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa de la Junta d'Andalusia, Antonio Sanz, del PP, ha qualificat la decisió de "monumental error i espectacle vergonyós". Sanz ha retret al govern de Pedro Sánchez que "doni l'esquena a un pilar històric de la cultura" espanyola, així com a un "pilar econòmic molt important del qual viuen moltíssimes famílies" tant en el camp com en el turisme. "Els toros són cultura, turisme i economia", ha apuntat el conseller. Sanz ha acusat Sánchez d'estar "obsessionat amb dividir els espanyols", i que en aquest cas és per la tauromàquia. "És lamentable l'espectacle vergonyós que està donant el Ministeri i aquest govern, que passarà a la història per moltes coses però, entre altres, pel govern més antitaurí".
El president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, ha qualificat de "broma de mal gust" la decisió i ha considerat que "no és una bona notícia". Mazón ha reconegut que desconeixia la notícia, i ha criticat que el govern espanyol estigui "prohibint elements culturals" de la "tradició i arrels" d'Espanya. "Si aquest és el camí que ha decidit el govern d'Espanya d'anar contra la cultura i la tradició, és un camí equivocat", ha assenyalat.
Indignació a Vox amb Urtasun
Els dirigents de Vox també han posat el crit al cel amb la decisió de Cultura. El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, ha defensat la promoció de tota mena d'expressió cultural i artística i ha afegit "si al ministre no li agraden els toros que no hi vagi". Per a García-Gallardo, la decisió d'Ernest Urtasun "va en contra del que és la festa", i li ha recordat que el Ministeri de Cultura està subjecte a les lleis i "el Tribunal Suprem obliga les administracions públiques a promocionar tota mena d'art i cultura". El dirigent ultra ha explicat que els qui ocupen llocs de responsabilitat pública no han de promocionar qüestions vinculades a gustos personals sinó que han de treballar per "eixamplar l'espai cultural perquè les persones, siguin el que siguin, siguin persones de classe alta, de classe baixa, de classe treballadora, tinguin accés a totes les manifestacions culturals que hi ha a Espanya".
En la mateixa línia contra el govern espanyol s'ha manifestat el vicepresident de la Generalitat Valenciana i conseller de Cultura, Vicente Barrera —extorero—, que ha donat suport a la iniciativa del govern d'Extremadura. Barrera ha denunciat que "és un nou acte de censura i d'atac a la llibertat d'expressió des del govern socialcomunista". Barrera ha manifestat la seva "total repulsa" a la decisió del Ministeri de Cultura que ha qualificat d'"arbitrària" i d'"acte de censura". En aquest sentit, considera que la mesura adoptada pel govern d'Espanya constitueix, "no només un acte de censura, sinó també un exemple de sectarisme polític en intentar imposar una única perspectiva cultural des de l'esquerra". Per al vicepresident valencià, de Vox, "aquest és un símbol d'atac la llibertat d'expressió, quan el paper de l'Estat hauria de ser el de la promoció i protecció de la diversitat cultural que caracteritza al nostre país".
Premis alternatius
Davant la negativa de Cultura d'atorgar aquest premi, diverses comunitats s'han ofert a organitzar aquests guardons. El primer que ha anunciat la mesura ha estat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha anunciat que es reunirà amb el sector taurí "per crear des de la regió uns premis de tauromàquia". A través d'un missatge al seu compte de X, ha afirmat que "aquests premis tenen l'ambició també de poder ser coordinats o compartits amb altres autonomies, ja que pretenem que tinguin abast nacional i internacional".
En la mateixa línia s'ha manifestat el govern d'Extremadura —en mans de PP i Vox— que ha expressat la seva voluntat d'assumir la convocatòria i concessió del Premi Nacional de Tauromàquia eliminat pel govern.
El conseller de Medi Ambient, Interior i Agricultura de la Comunitat de Madrid, Carlos Novillo, també ha anunciat que el govern regional posarà en marxa el seu propi Premi de Tauromàquia de la mà de la Fundació Toro de Lídia. "És una pèssima notícia. És donar-li l'esquena al que són les nostres tradicions, a la identitat del nostre país. Un atac més del Govern que vol diluir la idea d'Espanya perquè desaparegui", ha apuntat Novillo. "No consentirem que es perdi. Estem ja treballant amb la Fundació Toro de Lídia per a mantenir aquest premi", ha assegurat. A més, ha assenyalat que volen que el premi segueixi "amb aquest nom" i que continuï participant "el mateix jurat".
Per la seva banda, el govern d'Aragó, liderat per Jorge Azcón, també ha anunciat que proposarà la creació del Premi 'Nicanor Villalta', "en honor a l'històric torero aragonès", a la millor feina de la temporada taurina a Saragossa, Osca i Terol. Azcón ha explicat que la creació d'aquest premi "és una decisió acordada amb la Asociacion de Informadores Taurinos de Aragón, que serà part del jurat". "La Diputació socialista de Saragossa ja va suprimir l'any passat el premi taurí de la Fira del Pilar i com a alcalde vaig haver de recuperar el premi de Saragossa", ha afegit.