El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la condemna de l'ONU a Espanya per haver violat els seus drets polítics. Puigdemont a través d'un missatge de vídeo de Twitter ha celebrat la decisió del Comitè de Drets Humans en considerar que "és una decisió importantíssima", ja que, és la primera vegada que Nacions Unides "defensa els drets polítics d'una persona que és a l'exili". A més, l'eurodiputat destaca la contundència que representa aquesta violació, així doncs apunta que el comitè afirma que l'estat espanyol va violar el dret a la participació política, que "és i cito literalment l'essència del govern democràtic". En aquest sentit, Puigdemont ha indicat que segons apunta les Nacions Unides "un estat de la Unió Europea, un estat dels grans de la Unió Europea, és culpable, de violar un principi essencial per al funcionament d'un estat democràtic".
Puigdemont adverteix a Espanya que si viola un article essencial per al funcionament democràtic, és que, "efectivament, no és una democràcia plena. I que és molt lluny de complir amb els estàndards que s'han d'exigir en una democràcia de la Unió Europea", ha reblat.
.@UNHumanRights acaba de dictaminar que Espanya va violar els meus drets polítics en impedir que continues fent política al @parlamentcat el 2018. És la primera vegada que l'ONU surt en defensa dels drets polítics d'una persona que és a l'exili, i ho fa amb contundència… pic.twitter.com/NBjghxo7oM
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) May 18, 2023
Espanya ha de prendre decisions
Puigdemont ha instat a Espanya a prendre decisions: "Fa massa temps que dura". En aquest sentit, ha recordat que Espanya ha rebut altres condemnes "crec que en vindran més. I Espanya no fa res. Fa alguns utillatges, però en realitat el nucli dur que permet que es continuïn violant es manté intacte i seria el moment que no continués violant més simplement que tots els obstacles, tots", ha reblat.
L'eurodiputat ha explicat que el comitè dona a 180 dies a Espanya per explicar les mesures que ha decidit per reparar violacions d'aquesta mena, a més l'insta a assegurar que en el futur no es continuaran violant. En aquest sentit, ha denunciat que se segueixen violant els seus drets com a diputat del Parlament Europeu, i culpa a les decisions de l'estat espanyol de no poder exercir plenament els seus drets i no poder anar a la seva circumscripció. "És evident que estarem amatents a com Espanya compleix les resolucions de Nacions Unides", ha advertit.
La lluita des de l'exili
El president a l'exili ha celebrat que la condemna és una bona notícia en la consideració del que és la lluita a l'exili. El comitè considera que el fet d'exigir la presencialitat en el debat d'investidura en si mateix no és una violació dels drets polítics, encara que sí que apunta que el retorn a l'estat espanyol hauria derivat inevitablement en la seva presó preventiva i que l'única manera de prevenir la violació dels seus drets era mantenir-se fora del territori de l'estat. "És evident que defensar-se des de l'exili evita la vulneració de drets polítics i que, en aquest sentit, la lluita política a l'exili té també aquest sentit de protegir drets que no són només nostres, sinó que són sobretot els ciutadans i les ciutadanes que ens han votat", ha defensat.
Tanmateix, ha recordat que Espanya ha d'assumir la presidència del Consell de la Unió Europea pròximament i ha apuntat que "ja seria una altra taca més en aquest expedient" i que l'estat espanyol, que serà el responsable d'assumir la defensa dels drets i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i de defensar els drets dels països europeus, "acabi de ser condemnat per violar drets polítics a un representant, un representant democràtic, un representant escollit i que li continuï violant".