El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García Castelló, ha reactivat la part de la investigació centrada en la presumpta trama encapçalada per l'excomissari José Manuel Villarejo a través del seu entramat societari i ha ordenat a la Policia identificar més encàrrecs particulars que li podrien haver efectuat. El magistrat que s'encarrega de la investigació de les activitats de l'excomissari i la Fiscalia Anticorrupció volen aprofundir així en la peça principal de l'extens cas Tàndem, en la qual s'investiguen presumptes delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals. Aquesta és una de les nombroses ramificacions del procediment, que discorre aliena al judici al qual se sotmet Villarejo aquests dies en l'Audiència Nacional, centrat en tres projectes concrets de presumpte espionatge. 

Principals investigats 

A banda d'indagar en altres possibles encàrrecs que va poder arribar a Cenyt, l'entramat empresarial de l'excomissari, el jutge vol escoltar als principals investigats: Villarejo, la seva dona, Gemma Alcalá; el seu fill José Manuel Villarejo Gil; i l'advocat Rafael Redondo, que està assenyalat com el seu soci, tot i que és una condició que ell nega. Tots ells estan sent jutjats en l'Audiència Nacional i, al marge del judici, hauran de comparèixer davant el jutge instructor el pròxim 28 de febrer. La decisió s'ha pres a petició de la Fiscalia Anticorrupció, que va reclamar amb l'objectiu de "completar la instrucció" d'aquesta peça, sentir la versió dels treballadors del grup Cenyt, als qui el magistrat emplaçarà més endavant en qualitat de testimonis.

El jutge també accedeix a lliurar una segona ampliació de la comissió rogatòria que ja es va dirigir a la República Dominicana per a "reconstruir completament el moviment dels fons rebuts d'alguns dels més importants clients contractants del Grup Cenyt, i l'esbrinament del patrimoni acumulat en l'exterior pels membres de l'organització criminal vinculats" a aquest. La investigació d'aquesta peça està centrada a determinar el "rol concret" dels membres de la presumpta trama en "el desenvolupament de la continuada activitat delictiva" de Cenyt, com indicava Anticorrupció en un informe.

"Titular real"

La Fiscalia sosté que Villarejo, és el "titular real" d'aquest entramat, i es va lucrar "mitjançant contractacions amb clients privats amb abús de la seva condició de funcionari policial en actiu", destinat a la Direcció Adjunta Operativa del Cos Nacional de Policia, "on desenvolupava funcions d'intel·ligència i captació d'informació d'interès policial". La decisió judicial es produeix en ple judici per les peces 'Iron', 'Land' i 'Pintor', les primeres que han arribat a vista oral de les més de trenta que componen el puzle de 'Tàndem'. El fiscal anticorrupció Miguel Serrano va defensar durant les qüestions prèvies que totes les peces beuen del tronc comú de 'Tàndem', alguna cosa que va recolzar el tribunal presidit per Ángela Murillo en un acte. Villarejo sosté que Cenyt era en realitat una tapadora per als seus treballs com a agent d'Intel·ligència al servei de l'Estat, si bé Serrano va apuntar que, encara que fos així, el que és "intolerable" és que es lucrés amb això usant-la també per als seus negocis privats.