El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha participat aquest divendres en un acte del partit que ha tingut a l'epicentre la qüestió de l'autogovern. Un debat en el qual també han participat l'expresident de la Generalitat, José Montilla, i la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i que ha servit principalment per poder carregar amb total llibertat contra les disputes entre els socis de l'actual executiu català, així com fustigar el moviment independentista en general. Però durant la seva intervenció, Illa també s'ha volgut referir a les crítiques del Govern contra l'Estat i com aquest limita les competències de què disposa Catalunya.

En aquesta línia, el líder socialista s'ha referit a un tema calent: el de Rodalies i les seves constants avaries. El servei, que depèn del govern espanyol, acumula dia rere dia incidències que impedeixen el seu funcionament correcte. Divendres passat, una avaria en el sistema de comunicació d'Adif deixava la circulació de Rodalies i de Llarga Distància que circulen per via convencional completament interrompuda a tot el territori. I avui mateix, un nou problema ha obligat els trens a circular en via única entre Vilanova i Sant Vicenç de Calders. Però malgrat tots aquests maldecaps, i els reiterats reclams per part de l'executiu català d'aconseguir el traspàs de Rodalies, el primer secretari socialista s'ha volgut desfer de les crítiques amb un argument no gaire sòlid.

"Jo també podria dir els errors que hi ha a Ferrocarrils de la Generalitat. Que cauen bastants arbres a la via, i s'interromp el servei". Així s'ha pronunciat Salvador Illa per intentar contrarestar les crítiques que rep el govern espanyol. Un argument que ha arribat després d'acusar el Govern d'estar immers un una "cultura de la queixa" que busca responsabilitzar els altres dels problemes. "Res és culpa nostra. Tot és culpa d'Espanya, del món o de qui sigui", ha ironitzat, fent també una crida perquè l'independentisme sigui responsable i autoexigent. "Aquesta cultura de la queixa s'ha d'acabar i hem d'obrir una cultura de la cooperació i de la lleialtat institucional. S'ha d'estar disposat a seure i enraonar, i fer-ho amb una actitud de no demanar privilegis, però tampoc regalar res", ha defensat.

Acusacions a Puigneró

D'altra banda, el primer secretari socialista també ha llançat una crítica directa al vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, possiblement la figura que més cops ha exigit el traspàs de Rodalies perquè sigui competència catalana. Illa l'ha acusat de voler que el servei que opera Renfe "vagi malament" per tal de sumar punts a favor del seu reclam. "El veig estimulant la gent perquè no pagui el bitllet, i quan el govern espanyol anuncia que seran gratuïts es queixa. Vostè què vol?", li ha esbroncat, afegint que està a les seves mans que Catalunya disposi de més trens.