A les agendes dels partits s'acumulen les cites electorals i no tots tenen assegurada la reelecció. És el cas de Ciutadans, la formació ha perdut la presència a les institucions comicis rere comicis des de fa anys. Per tractar de no desaparèixer després de les eleccions a Catalunya i al Parlament Europeu, la formació taronja explora fórmules alternatives per presentar-se. Concretament, Ciutadans i el PP exploren un front constitucionalista, tot i això, hi ha faccions dels populars que no ho veuen clar. Hi ha sectors dins del PP que dubten i descriuen la formació taronja com "un partit mort", segons informa El Independiente.
L'escull més gran per aquestes aliances electorals no es troba a les eleccions catalanes, sinó més aviat a les europees. El motiu seria la tensa relació entre el secretari general de Ciutadans i eurodiputat, Adrián Vázquez, i el grup dels populars europeus. Vázquez és l'interlocutor amb la seva homòloga al PP, Cuca Gamarra, en unes converses que encara continuen. Tot i que des de Gènova algunes veus apunten que "la suma de PP més Ciutadans és igual a la del PP sol. No hi ha un plus extra, però sí un llegat per reivindicar, un rerefons que val la pena veure" i un missatge d'unitat del centredreta. Malgrat tot, els dos partits porten amb molta discreció aquestes negociacions, si bé s'han refredat relativament les expectatives.
Ciutadans, el PP i Catalunya
Mentre que les negociacions a Madrid tenen alguns esculls, l'acord respecte a Catalunya sembla avançar. Ciutadans hauria acceptat diluir-se en les llistes del PP català. Pels taronges no seria un problema integrar-se sota les sigles del PP, tot i que es demana que aquestes sigles incloguin, a més, tot l'espectre constitucionalista que orbita en aquest espai electoral, segons informa El Mundo. És a dir, per exemple, que la candidatura es digués Populars i Constitucionalistes.
Des de Ciutadans són conscients de les seves males expectatives electorals, tant a Catalunya, com a la resta de comicis. "La nostra situació és crítica. I la d'Espanya també, ja no som al 2015, i això la gent ho sap. Ja no hem de parlar de vermells o blaus, del bipartidisme... ara el problema és la supervivència constitucional i de la unitat d'Espanya", han declarat fonts de Ciutadans a El Mundo.
El fet és que el discurs de Ciutadans ja no mou electors com ho feia abans. Han passat de ser primera força al Parlament l'any 2017 a reduir-se a sis diputats a les eleccions catalanes de 2021. A més, les enquestes publicades de cara al pròxim 12-M els auguren la desaparició absoluta de l'hemicicle.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!