Marta Rovira ha assegurat al començament del seu discurs en el Consell Nacional d'ERC d'aquest divendres que s'havia preparat les paraules en el viatge en cotxe entre Vic i Barcelona. El temps li ha bastat per preparar un parlament llarg en el qual no només ha fet un repàs sobre els seus anys a l'exili, amb paraules de profund agraïment cap a Suïssa. També l'ha aprofitat per posar deures al partit que ara presideix en funcions després de la renúncia de Junqueras, defensar tornar a generar complicitats entre l'independentisme després que aquest hagi perdut la majoria, i negar en rotund que sigui candidata a res, "i menys contra Oriol Junqueras". Això vol dir que no ho serà ni congrés del partit però tampoc a unes noves eleccions al Parlament. Fins i tot ha negat que ERC estigui immersa en una guerra interna: "No és una crisi, és un debat!", ha reclamat als assistents als consells nacionals que diguin a la gent que assegurin que el partit està dividit.
Confiança, diàleg i prioritat pel partit
Aquest "debat", segons Rovira, que hi ha dins el partit ha centrat bona part del discurs de la secretària general que ha tornat avui de l'exili. Des d'un bon principi la seva petició als consellers nacionals, però que s'ha entès com un missatge per a tota la militància ha estat tenir "les prioritats clares". La seva, ha dit, és "un projecte amb gairebé 100 d'història". "Si tots tenim clar que la prioritat és preservar el projecte i fer-lo guanyador, no hem de patir. Ens renovarem fins on decidim que ens hem de renovar", ha exclamat des de la seu del partit. Un dels motius del "debat" entre Rovira i Junqueras, que avui s'han retrobat a Cantallops, és que Rovira reclama una renovació de la direcció i Junqueras vol continuar presidint el partit.
També ha demanat a la militància que les crítiques siguin constructives i que quan algú vegi a una altra persona aixecant el to, l'aturi, sempre pel bé d'ERC. Els retrets a les xarxes socials i en entrevistes per televisió han estat un continu, especialment des de la publicació del manifest de la discòrdia a mitjan juny. Rovira ha receptat diàleg: "Conjurem-nos a parlar de moltes coses, fins i tot amb aquells que estiguin en posicions més allunyades". L'objectiu ha de ser, segons Rovira, recuperar la confiança que s'ha perdut pel camí. Ja recordat així el lema de la candidatura amb Junqueras 2011 que va servir per portar la pau interna en un partit fet malbé. Aquest era "construïm confiances".
Refer la unitat independentista
Rovira ha tornat de l'exili amb l'objectiu de refer la unitat de l'independentisme, ara que ja no té majoria al Parlament. Ho ha deixat ben clar en la seva intervenció: "Per ser més cal refer confiances. Tenim deures. Si tenim relacions trencades no ens en sortirem", ha advertit Rovira, reclamant debats "segurs, amables i estratègics entre independentistes" i que la resta de partits tornin a ser còmplices: "Si no ho arreglem, no recuperarem la majoria independentista", ha vaticinat. A la arribada a Catalunya dels exiliats, els esperaven membres de tots els partits i de totes les entitats.
Concert econòmic, una manera de guanyar sobirania
El retorn de Rovira coincideix amb el moment més difícil d'ERC després d'unes derrotes electorals sense pal·liatius i de les quals en vol descobrir els motius voltant per Catalunya i entendre per què el seu partit ha deixat de generar confiança quan anys enrere guanyava eleccions. I també enxampa el partit enmig de les negociacions amb el PSC per investir Salvador Illa president de la Generalitat.
En aquestes converses els republicans han posat com prioritat absoluta un finançament singular que avui Rovira ha descrit directament com un concert econòmic. Segons la secretària general d'ERC, aconseguir-lo suposaria una manera de guanyar sobirania per Catalunya. "Ara que l'independentisme no té majoria hem d'avançar i guanyar sobirania com ara amb el concert econòmic. Aquest pot fer que estem més ben preparats si mai tenim la possibilitat de fer un nou referèndum", ha deixat clar Rovira davant el Consell Nacional del partit, on també hi havia Ruben Wagensberg, amb qui ha tornat aquest divendres de l'exili.