Més sol·licituds per acollir-se a la llei d'amnistia. Alerta Solidària ha demanat l’amnistia per a un militant de la CUP de Mallorca que aquest dimecres havia de ser jutjat per fer una pintada contra Espanya a l’ajuntament de Felanitx. L'entitat defensa que els fets pels quals se'l jutja se circumscriuen als que la llei d’amnistia perdona i es van produir dos dies abans del termini que la norma abasta, en concret el 13 de novembre del 2023. Tanmateix, el judici ha quedat suspès perquè l'Ajuntament ha valorat els desperfectes molt per sobre del que ho havia fet el perit judicial. Ara, les parts hauran de pronunciar-se sobre la possible amnistia del jove. El judici per unes pintades aparegudes al consistori de Felanitx la nit de l'11 de novembre passat s'havia de celebrar a Manacor. 

Pintada al consistori

Els mitjans de comunicació de l'illa van destacar les fotografies on s'hi llegia 'puta Espanya' i una estelada a l'edifici històric de l'ajuntament. Una acció per la qual li van imposar una sanció econòmica. Ara, amb la llei d'amnistia publicada al BOE sol·liciten que s'hi pugui acollir, ja que la norma fixa un lapse temporal que va des de l’1 de novembre del 2011 fins al 13 de novembre del 2023. És a dir, que la pintada, que es va produir el dia 11 del mateix mes, és dins del marc temporal. A més, la llei no fixa una territorialitat d’aplicació limitada a Catalunya sinó que s’ha d’entendre aplicable a totes les comunitats autònomes per igual, fet que la fa aplicable també a les Balears, segons Alerta Solidària.

L'entitat assenyala que l’amnistia abasta “els actes comesos amb la intenció de reivindicar, promoure o procurar la secessió o independència de Catalunya, així com els que haguessin contribuït a la consecució dels propòsits esmentats”. Per això, consideren que la bandera estelada, símbol inequívoc de l’independentisme català, juntament amb la "declaració pública dels sentiments profunds que desperta en l’autor de les pintades el concepte ‘Espanya’", són els elements determinants per considerar que el cas ha de quedar amnistiat.

Judici ajornat

El judici s'havia de celebrar aquest dimecres al matí, però finalment ha quedat ajornat per una discussió tècnica respecte al valor dels desperfectes. El valor establert pel pèrit —140 euros—, l'Ajuntament, en mans del PP, l'ha multiplicat per més de deu, fins a arribar als 1.500 euros. Davant aquest signiflicatiu desajust, la vista ha quedat ajornada, i la instància d’amnistia s’ha hagut de presentar mitjançant un escrit i no pas de paraula, com tenia a punt l’advocat defensor.

Els pròxims dies, les parts personades hauran de posicionar-se respecte a l’aplicació de la llei d’amnistia. Per la seva part, l’encausat, militant de la CUP Mallorca, ha qüestionat sempre el seu processament, i ha considerat que se l’investiga per la seva activitat política, i denuncia que va assistir voluntàriament a una citació a la caserna de la Guàrdia Civil de Felanitx, on va ser detingut per sorpresa de tothom. Allà va ser sotmès a un interrogatori i a una sessió de fotografies i de recollida de trets corporals identificatius.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!