La policia espanyola ha reforçat la presència d'agents antiavalots de cara la manifestació del 19 de gener amb motiu de la cimera de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron a Barcelona. Davant el risc que les forces de l'Estat reprimeixin els activistes independentistes, l'associació Drets, que agrupa diverses organitzacions de juristes en defensa de la República catalana i els drets humans, ha compartit alguns consells legals bàsics i "imprescindibles" sobre com actuar davant la repressió policial, una detenció o una situació de vulneració de drets.
Davant la repressió, cal estar preparats!! Us deixem uns CONSELLS LEGALS IMPRESCINDIBLES ✍️✍️ #19GMobilitzemnos #19GenerSortimAlCarrer #Mobilitzemnos pic.twitter.com/ZzXnkw85Hh
— Drets (@DretsCat) January 16, 2023
Nou consells per defensar-se de la repressió policial
En primer lloc, els juristes de Drets aconsellen tenir sempre a mà el contacte d'un advocat "per designar-lo en cas de detenció" durant una manifestació. Més concretament, recomanen que es tracti d'un lletrat situat geogràficament a prop d'allà on ha de tenir lloc la protesta. A més a més, suggereixen que els manifestants deixin el telèfon mòbil a casa, en limitin l'ús, el "portin net" o el protegeixin amb una contrasenya en comptes de l'empremta o reconeixement facial. Això es deu a l'augment de casos en els quals els agents de l'autoritat requisen els dispositius per perseguir-los. En el cas que ho facin, afegeixen, "demaneu l'acta d'objectes requisats", afirmen. Quant a les recomanacions dins les dependències policials, Drets recorda que mai, sota cap circumstància, s'ha de parlar amb un policia ni tocar o signar res que ens ofereixi fins que no ens hàgim entrevistat amb el nostre advocat. Cal recordar que els agents solen intentar treure informació guanyant-se la confiança dels detinguts, i que tot el que els diguem ho podran fer servir en la nostra contra. De la mateixa manera, aconsellen no accedir mai a les proves corporals voluntàries (ADN, anàlisi de sang o de cabells) ni a posar-vos la roba que us donin sense parlar abans amb el lletrat que us ha de defensar.
En cas de ser agredits o maltractats per un policia, recorden que tothom té el dret a l'assistència mèdica i que és essencial tenir l'informe d'un metge immediatament després per defensar-se dels qui hagin perpetrat les lesions i perseguir-los penalment. Un cop sota custòdia policial, destaquen que tots els detinguts tenen dret a fer una trucada telefònica: "Si aviseu a un familiar, digueu-li el nom del vostre advocat/da. Si no el teniu, que us el diguin ells", recomanen. L'associació Drets també recorda el dret a ser portat immediatament davant d'un jutge per exposar vulneracions de drets durant la detenció: l'habeas corpus, que pot demanar el mateix detingut o el seu entorn. Per últim, aconsellen captar imatges de les actuacions policials "sempre que sigui possible".