El recompte del vot estranger ha comportat un canvi rellevant en el resultat de les eleccions espanyoles. El PP ha arrabassat un diputat al PSOE, de manera que el nombre d'escons total queda en 137 i 121 respectivament. El canvi de bloc d'aquest escó modifica les majories al Congrés i complica la investidura del president en funcions espanyol, Pedro Sánchez. Mentre que fins ara en tenia prou amb una abstenció de Junts per Catalunya, ara necessitarà el 'sí' de la formació. Però el canvi no sembla alterar els plans del PSOE, que segueix veient en els juntaires la clau per mantenir-se a La Moncloa.
El portaveu dels socialistes al Congrés, Patxi López, ha dit que Junts haurà d'escollir entre donar suport a un govern progressista o unir els seus vots al PP i a Vox, després que la majoria de ciutadans digués a les eleccions del 23 de juliol que "no volia cap mena d'involució". "Les formacions polítiques i especialment Junts haurà de dir si vol un govern progressista o uneix els seus vots al PP i a Vox perquè hi hagi un govern de dreta amb la ultradreta, amb el que cadascun representa en allò que té a veure amb l'avanç dels drets o en la seva reculada", ha puntualitzat. D'aquesta manera s'ha pronunciat el polític basc, amb la intenció de pressionar la formació independentista i fer possible la investidura de Sánchez amb el seu 'sí'. Una direcció de vot que, ara per ara, sembla complicada.
López ha incidit que un model aposta per la convivència i l'altre per la confrontació i ha recalcat que l'elecció de donar suport a un bloc o l'altre té a veure amb “com entenem i respectem la diversitat i la singularitat del nostre país”. "En el fons això és el que està en joc. Després de les eleccions del 23 de juliol la majoria de la ciutadania va dir que no volia cap mena d'involució", ha puntualitzat. En cas de no aconseguir el suport de Junts, s'acostaria l'escenari d'una repetició electoral.
"Unitat estratègica"
Precisament, aquest dissabte ha parlat la portaveu d'ERC, Raquel Sans, per revelar que la seva formació ja està mantenint converses amb Junts a la recerca d'una "unitat estratègica" davant una eventual investidura de Pedro Sánchez. La direcció del vot de les dues formacions independentistes acaba d'incrementar la seva importància. És per això que la portaveu republicana ha explicat que aquests contactes amb els juntaires es fan amb "voluntat d'entesa", però ha demanat "preservar" la discreció. "Cal ser el màxim de discrets i respectuosos perquè la unitat estratègica s'ha de construir fora dels focus mediàtics i analitzant el marge de maniobra", ha insistit Sans. En tot cas, la republicana ha assenyalat que la voluntat del seu partit no és provocar una nova convocatòria d'eleccions. Aquest és un escenari que "no interessa a la ciutadania d'aquest país".