L'11 d'abril del 1993 Guillem Agulló, de l'esquerra independentista i antifeixista valenciana, va morir assassinat en mans d'un grup neonazi. Per commemorar la seva mort, les xarxes socials s'han omplert de missatges de solidaritat i condemna amb el hashtag #28AnysAmbTu, que recorden que Agulló no està sol en la lluita antifeixista com exposa el grup valencià Obrint Pas que li va dedicar la cançó No tinguis por al jove independentista, a qui van segar la vida quan tenia 18 anys. "No estàs sol, no tingues por, ja ningú destruirà el teu cor", cantava aquesta formació, una idea que s'ha reviscut amb força aquest diumenge.
Breu, clar i recordant que encara falta molt camí per recórrer: "Guillem, company, la lluita continua!", ha manifestat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en el seu Twitter on ha acompanyat l'escrit amb el link de la pel·lícula La mort de Guillem, que es va estrenar el passat 2 d'octubre simultàniament en les televisions públiques del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Un film que, al seu torn, es va erigir com a millor film per TV en els Premis Gaudí.
En un moment en què l'extrema dreta està en creixement i ha entrat amb 11 diputats al Parlament, l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) recorda la importància de la figura d'Agulló, que militava als Maulets. "Guillem és tot el que el feixisme odia: independentista, antiracista i antifeixista. Ni oblit ni perdó. La lluita continua", ha indicat l'ANC.
L'organització Antifeixistes també han tingut un record per a Agulló alhora que han convocat diverses manifestacions, entre elles una en la localitat natal de l'activista assassinat, Burjassot, que tindrà lloc a les 19:00 hores. Aquesta no és l'única acció que es realitzarà per commemorar aquest crim i ahir es va poder veure la primera iniciativa. Les Brigades Antifeixistes Castelló van penjar una pancarta en els antics jutjats d'aquesta ciutat on van tenir lloc el judici contra els seus botxins. Ara bé, la policia i els bombers van rebentar les portes de l'immoble per enretirar-la.
Suport des de l'àmbit polític
Els missatges de suport també han vingut des de l'àmbit polític. Des de la CUP han realitzat diverses piulades per recordar la mort d'Agulló, un assassinat que no obliden. "En la memòria col·lectiva queda gravat en la retina aquell 11 d'abril. Guillem Agulló era un jove antifeixista i independentista. Aquest era el seu únic delicte", remarca la formació anticapitalista en el seu Twitter, un missatge que acompanyen amb una fotografia d'Agulló en una tenda de campanya, hores abans de morir. De fet, aquest jove va ser assassinat a Montanejos on va acudir amb uns amics a passar el cap de setmana.
Marta Vilalta, secretaria general adjunta d'ERC, també s'ha expressat al respecte amb un missatge concís que inclou el lema que ha acompanyat la memòria del jove independentista des del dia del seu assassinat: "Guillem Agulló, ni oblit ni perdó".
Més breu encara ha estat Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés, que ha inclòs el hashtag #28AnysAmbTu amb una imatge d'Agulló. Un record que també ha tingut aquesta formació a Burjassot: "Hui fa 28 anys, uns feixistes assassinaren al jove maulet veí de Burjassot"
Mort i judici
Agulló va ser assassinat a Montanejos on va anar amb els amics de vacances i acampar. A la matinada, quan estaven pel poble, segons el relat dels companys d'Agulló, un grup de neonazis es va llançar sobre el jove independentista, que no es va poder defensar, el van pegar i li van clavar una ganivetada mortal, que va acabar amb la vida del jove i la seva prometedora carrera com a nadador professional. Els seus botxins van marxar del lloc dels fets cantant el Cara el sol.
El judici es va celebrar el 1995 a Castelló de la Plana, en el qual tots els implicats van ser absolts menys Pedro Cuevas, autor confés de la punyalada. Amb tot, aquest crim no es va considerar un delicte d'odi polític i van reduir el cas a una baralla juvenil. Per aquest crim, Cuevas va ser condemnat a 14 anys de presó, però, només en va complir quatre per bona conducta.
Des que va sortir a la presó, Cuevas ha estat involucrat amb moviments neonazis com el Front Antisistema que va constituir, així com el partit Alianza Nacional amb qui es va presentar a les eleccions municipals de Xiva. Per això, el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, no només ha recordat l'assassinat d'Agulló, sinó també la impunitat que existeix davant del feixisme.
"1993.04.11. Montanejos. Uns nazis apunyalen a Guillem Agulló per independentista i per antifeixista. Tenia 19 anys. El seu assassí, Pedro Cuevas, es va presentar a unes eleccions i es passeja per València tan nazi com sempre. El seu assassinat es va declarar 'no polític'. Avui fa 28 anys", ha ressaltat Rufián en Twitter.
El líder de la formació d'extrema dreta España 2000, José Luis Roberto, ha anunciat una querella per delicte d'odi i discriminació contra els responsables de la pel·lícula La Mort de Guillem, perquè consideren que l'assassinat de l'activista antifeixista és una baralla de bar i no un crim d'odi polític.
"L'11 d'abril tens mil raons per a no quedar-te a casa, per recordar Guillem i per unir-te a totes les que estimem la vida i fem front a l'odi", s'assenyala des del compte de Twitter La Lluita continua #Guillem, oberta pels creadors del film.